Yedi Bin Konutluk Proje Halka Arzın Odağı Oldu



Yüzde 94 hissesi Martı Otel İşletmeleri’ne, kalan yüzde 6 payı Narin Ailesi’ne ait olan Martı GYO, SPK ve İMKB’ye başvuruda bulunarak halka arz için önemli bir dönemece girdi. Şirketin yüzde 49’unun halka açılmasını planlayan Martı GYO, elde edilecek geliri ortak satışı içermeyen  ve sadece şirkete kaynak yaratacak projelerde kullanılacak. 

Turizm odaklı ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Martı GYO’nun Çerkezköy’de yapımı süren 7 bin konutluk Narin Park projesi, halka arzın odak noktasını oluşturuyor. Projede konutların yanı sıra outlet, yapı market, okullar, otel ve villalar da bulunuyor. Arazi bedeli hariç toplam 230 milyon TL’ye mal olması planlanan Narin Park projesinin halka arzıyla 750 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Fiyatların artması bekleniyor

Halka arz ile birlikte bir yıl içinde Narin Park’ta fiyatların yüzde 30 artmasını beklediklerini dile getiren Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, ortalama metrekare satış fiyatlarının bin TL seviyesinde olduğunu hatırlatarak, “Satışa başladığımızda metrekare fiyatlarımız 850 TL idi. Bu rakamın yakın bir zaman içerisinde hızla değer kazanacağına inanıyoruz. Çerkezköy-Halkalı arasını 20 dakikaya düşürecek hızlı tren projesi, sanayinin taşınması ve Narin Park’a 15 dakika uzaklıkta yapılacak Silivri Havaalanı’nın etkisi ile fiyatların orta vadede artacağını söyleyebiliriz. Bize göre gelecek yıl bu zamanlara Narin Park’ın metrekare satış rakamının bin 300 TL’yi bulması mümkün görünüyor” dedi.

Kiralanma rekoru bir saat

Narin Park’la ilgili bilgi vermeye devam eden Narin, “İstanbul’daki konutlarda yüzde 3’ü geçmeyen daire bedeli/kira getiri oranı Narin Park’ta yüzde 8’i buluyor. Bu orta gelirli küçük yatırımcı için önemli bir fırsatı işaret ediyor. Narin Park’ta yer alan ve 55 bin TL’ye satılan 1+1 daireler 450 TL’yi bulan değerlerle çok kısa bir süre içerisinde kiralanabiliyor. Konutların satın alınması ile kiraya verilmesi arasında geçen süre olarak bizim rekorumuz bir saattir” dedi.

‘12 yılda kendini amorti ediyor’

İstanbul il sınırlarında gerçekleşen bir gayrimenkul yatırımının kendini geri ödemesinin semtine göre 30 yılı bulduğunu belirten Narin, “Hızla gelişen Çerkezköy’de Narin Park’taki konutların kendini geri ödemesi 12 yıl olarak hesaplanıyor. Bu 12 yıl içerisinde elde edilecek kira geliri bir yana, geçen her yıl sağlanacak primide düşünürsek yatırımcılar için kaçırılmayacak bir fırsat” şeklinde konuştu.

275 konut satıldı

402 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen Narin Park’a 2008 yılının ilk çeyreğinde başlandı. İlk etapta 550, ikinci etapta 445 konut olacak. İlk faz Erguvan Sitesi’nde satışa çıkan 400 konutun yüzde 75’ini oluşturan 275 konut satıldı. İlk etaptan 150 konut daha satışa çıkacak. 2011’in ilk çeyreğinde 2’inci faz, 2012’de ise 3. fazın satışına başlanacak. 50 evde bir fiyatlar yüzde 4 artarken 2. etabın başlangıç fiyatı, 1. etabın son metrekare fiyatı olacak.

Tesco-Kipa açıldı

Çerkezköy’de de açılma kararı veren Tesco-Kipa, tercihini Narin Park’tan yana kullanarak 35 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 5 bin metrekarelik hipermarket satış alanı, 450 araç kapasiteli otoparkı, 20 farklı markaya ev sahipliği yapacak mağazaları ile bölgenin en büyük AVM’si olma özelliğini taşıyor. Narin Partk’taki Tesco-Kipa, Türkiye’deki en iyi ciroya sahip.

İlk şehir oteli yolda

Otel yatırımı ağırlıklı bir ortaklık olan Martı GYO, İstanbul’daki arazilere otel yapıldığı takdirde geri dönüşün uzun olması nedeniyle buraya otel yapmıyor. Çerkezköy’deki yapımı devam eden otel ise şehir otelciliği konusunda grubun ilk yatırımı olacak. Ayrıca Yunanistan, Ukrayna ve Azerbaycan gibi ülkelerden sunulan gerek otelcilik, gerek işletmecilik teklifleri grup tarafından inceleniyor.