Yedi İl için Devremülk Uyarısı



Yaz aylarının gelmesi ile beraber devremülk şikâyetlerinde patlama yaşanınca, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tüketicileri uyardı. Şikâyetlerin bitmemiş binaların satışı, yapımı tamamlanmamış veya arsası bulunmayan yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması, teslim sürelerinin aşılması gibi konularda yoğunlaştığını belirten Yazıcı, “Sadece reklam ve ilana bakmayın, araştırma da yapın” diye konuştu.

Devremülk mağdurlarının bazı illerde artabileceğini belirten Yazıcı “Afyonkarahisar, Ankara , Balıkesir , Çanakkale , Kütahya, Nevşehir ve Niğde illerimiz olmak üzere birçok ilimizde firmaların satış yaptıkları belirtiliyor. Bir kısmının inşaat ruhsatı, ÇED raporu yok. Mali durumlarının bu tesisleri yapmaya uygun olup olmadığı bilinmiyor. Bu nedenlerle de birçok tüketicinin mağdur olma riski var” diye konuştu.

Şikâyetlerde patlama

Radikal'de yayımlanan habere göre, Tüketicilere birçok vaatte bulunulduğunu, bunlar arasında 7 bin liraya satılan bir yerin bittiğinde 25-30 bin TL olması, 1500-2 bin TL gibi yüksek kira getirilerinin olması gibi söylemlerin de bulunduğunu kaydeden Yazıcı, “Yapılan şikâyetlerde patlama denilecek boyutta başvuru var” dedi. Yazıcı, şikâyetler arasında cayma hakkının kullanılmaması, yüzde 15-25’lik oranlarla cayma hakkının kullanıldırılması, devre tatil satılması, yapımı tamamlanmamış ve hatta arsası bulunmayan yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması gibi konuların da bulunduğunu ifade etti.

Bakandan devremülk tavsiyeleri

Firma hakkında salt yapılan reklam ve ilanların etkisinde kalmadan, gerekli araştırmayı yapmalılar.
İnşaat ruhsatı, sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi ruhsatlarının olup olmadığına bakılmalı.
Sözleşmeyi yapılan yoğun tanıtımların sonrasında değil, kendilerine bir düşünme payı aldıktan sonra imzalamaya karar vermeli.

Sonradan teslimli satışlarda firmalardan teminat veya sigorta gibi bir güvence talep edilmeli.
En az 12 punto büyüklüğünde olması gereken sözleşmelerin bir nüshası ile broşür örnekleri mutlaka alınmalı.
Sözleşmelerde cayma hakkı ve teslime ilişkin bilgilerin yanı sıra ortak alanların kullanımı ile yıllık aidat tutarların ve bunların artış tutarlarının açık olarak belirtilmiş olmasına dikkat edilmeli.