Yedikule Bostanları Hobi Bahçesi mi Oluyor?



Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yedikule Bostanları'nın yıkılıp yerine yapılacak park projesini revize ederek 800 metrekarelik bostanlık alanı koruyacaklarını açıkladı.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi'nden aynı zamanda Osmanlı'da ziraat teknolojileri üzerine çalışan Harvard Üniversitesi'nde tarih doktora öğrencisi Aleksandar Sopov, "Bostanlar üretim yeridir, hobi bahçesi değil" diyerek tepki gösterdi.

UNESCO'nun dünya miras listesine aldığı kara surları içinde yer alan tarihi Bizans'a dayanan Yedikule Bostanları'nın büyük bir kısmı 6 Temmuz'dan beri süren çalışmalarla yıkıldı.

Sit alanı olan tarihi yarımadanın bir parçası olan bostanlar, antik şehir bölgesi içinde dünyanın mevcut en eski tarım alanı olarak biliniyor.

Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin rekreasyon projesi kapsamında Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Bizans'tan kalma bostanların yerine 85 dönümlük arazide süs havuzu olan park yapılacak.

Demir: Hocalar söyledi, revize ettik

Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi'nin tepkileri sonucu Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Hürriyet gazetesine verdiği demeçte projeyi revize ettiklerini açıkladı. "Proje başladıktan sonra yurt içi ve yurt dışından hocalar, bostanların Bizans Dönemi'nden kalma, şehir içindeki tarımın ender örneklerinden ve şehrin florasının bir parçası olduğunu söylediler. Projenin içinde Yavuz Sultan Selim'in veziri İsmail Paşa Bostanı ve kuyu da var. Projeyi revize edip bu bostanı da projeye ekledik. 8 tane 100 metrekarelik bostan oluşturduk."

"O kadar alanda tarım olmaz"

Aleksandar Sopov, sadece İsmail Paşa bostanın bile 8 bin metrekare olduğunu belirterek 800 metrekarelik bir alanın artık bostan işlevi kalmayacağını söyledi.

"800 metrekareyle ancak hobi bahçesi olur. O artık Osmanlı'dan kalma bostan değildir. İsmail Paşa bostanın bir topografyası, su kuyusu, su havuzu, ahırı, kuyusu var. Tüm bunları 800 metrekareye sığdıramazsınız. Sadece park projesinin yapılacağı 20 bin metrekarelik alanda kent içi tarım yapılarak sebze meyve ihtiyacı karşılanıyor. 800 metrekarede ne üretilecek?"