Yedikule Hisar'ında Yap-İşlet Muharebesi

Yedikule Hisarı'nın özel bir şirkete kiralanması Şehristanbul Derneği'ni kızdırdı. Şirketin hisardaki ağaçları kestiğini, kuleleri mıcırla doldurduğunu iddia eden dernek yetkilileri mahkeme yolunda.

Tarihi Yedikule Surları'nın restore edilmesi ve işletilmesi amacıyla özel bir şirkete verilmesi tartışma yarattı. Önceki gün bir basın açıklaması yaparak projenin iptali için Bölge İdari Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyleyen Şehristanbul Derneği, ihaleyi alan SwisTurk International Organisation (STİ)'ın hisardaki yüz yıllık ağaçları kestiğini ve kuleleri mıcırla doldurduğunu iddia etti.

'BU HİSAR İNSANLAR TEPİNSİN DİYE YAPILMADI'

Tarihi eserlerin korunması ve takibi amacıyla kurulan Şehristanbul Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Tuna, iki hafta önce ihaleyi alan firmanın hisara zarar verdiğini söyleyerek 'Mıcır dökülen yerin altında bir Osmanlı mahallesi var. 60 ağacı tarihi değil, ABD'den ithal diyerek kestiler. Kesilen ağaçlar en az 100'er yıllık ağaçlardı. Hisarların içinde bulunan Fatih Camii etrafında bir hazire var, orayı da kendilerine göre düzenlemişler. Bu işlemleri yaparken Arkeoloji Müzesi'ne bile sorulmamış. Anıtlar Kurulu da önce projeye onay vermemişti ancak geçen hafta onaylandı. Projenin iptali için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten kamu davası açacağız. Bu hisarlar, Genç Osman'ın boğulduğu yerdir. Fatih Sultan Mehmed bu hisarları Osmanlı hazinesinin korunması için inşa ettirdi; insanlar tepinsin, kokteyl düzenlensin diye değil' dedi.

'AMACIMIZ HİSARI KÜLTÜR SANAT MERKEZİ YAPMAK'

Şehristanbul Derneği'nin tepkisine bir anlam veremediklerini söyleyen STI Genel Müdürü Aykut Akı ise amaçlarının hisarları dünya kültürüne kazandırmak olduğunu söyleyerek 'Kestiğimiz akasya ağaçları hastaydı. Zaten akasya bizim ağacımız değil, ABD'den Avrupa'ya gelmiş bir ağaç. Uzmanlar da bize bu ağaçların tarihi dokuya uygun olmadığını söyledi. Bu yüzden onların yerine ceviz ve çınar ağaçları dikeceğiz. Mıcırları ise Euorovision Şarkı Yarışması için döktük, yakında da kaldıracağız. Bizi bu mekanın düzenlenip, halka açılması ilgilendiriyor. Eski Yedikule Zindanları konserlerini yeniden hayata geçirmek istiyoruz. Amacımız, burayı kültür ve sanat merkezi yapmak' dedi.

Bu arada Şehristanbul'un 'Hisarları yabancılara kiraladılar' tespitinin yanlış olduğunu da söyleyen Akı 'Ben uzun süreler İsviçre'de yaşadım. Ünlü bir tenor olan kardeşim Erkan Akı ile birlikte şirketimizi de orada kurduk. Adı yabancı olabilir, ancak sahipleri öz be öz Türk'tür' dedi.

Kanlı Kuyu'nun kurbanları

İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Yedikule Hisarı, Bizans'ın önemli sur kapısı Altın Kapı'nın arkasında yer alıyor.

Yüzyıllar boyunca Osmanlı hazinesinin muhafazası amacıyla kullanan Hisar, Sultan III. Murad'ın hekimi Dominico'nun bildirdiğine göre 250 asker tarafından korunuyor; kulelelerden birinde külçe altın ve para, diğerinde silahlar, zırhlar, eyerler, beşincide eski armalar, altıncıda savaş aletleri, yedincide de resmi evraklar yer alıyordu.

Sultan II. Selim döneminde hazine eşyalarının saraya taşınmasından sonra zindan olarak kullanılmaya başlanan hisara yabancı suçlular ile Osmanlı devlet adamlarının hapsedildiği biliniyor. Mesela Çandarlı Halil Paşa, Trabzon Rum İmparatoru David Kommenos ve oğulları hisardaki Kanlı Kuyu'da idam edilen devlet adamları arasında. II. Mahmud döneminde zindan olarak kullanılmasından vazgeçilen ve saraya ait aslanların nakledildiği hisar, 1856 yılında baruthaneye dönüştürülmüş, 1968'de ise turizm amacıyla kullanılmak üzere Hisarlar Müdürlüğü'ne devredilmişti.