YEM Geleceğin Mimarlarını Sanatla Buluşturdu




Yapı-Endüstri Merkezi’nin, üniversitelerin mimarlık ve iç mimarlık bölümü 1. sınıf öğrencilerine yönelik her yıl düzenlediği “Açılış Haftası Etkinlikleri” kapsamında bu yıl, öğrenciler sanatla buluştu. 2- 5 Ekim 2007 tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte, 10. Uluslararası İstanbul Bienali mekanlarını rehber eşliğinde gezen öğrenciler, farklı üniversitelerden meslektaşlarıyla tanışma, kaynaşma fırsatı bulurken, sanat eserlerini merak ve beğeniyle izlediler.

Yapı sektörünün bilgi merkezi olarak 1968’den beri hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi, her yıl düzenlediği “Açılış Haftası Etkinlikleri” kapsamında, 10 üniversitenin Mimarlık ve İçmimarlık Bölümlerine bu yıl kayıt yaptıran öğrencilere 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ni gezdirdi. Mimarlık Haftası’nı da kapsayan 2–5 Ekim 2007 tarihleri arasında, sırasıyla Maltepe Üniversitesi, Yıldız Teknik, İstanbul Kültür Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversiteleri’nin yeni öğrencileri, İstanbul’un en önemli kültürel etkinliği ile tanışma fırsatı buldular.

Dört gün boyunca yaklaşık 1.000 öğrenciyi sanatla buluşturan etkinlik, Bienalin Anadolu yakasındaki ilk ve tek mekanı olan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ndeki toplantı ile başlayarak, rehberler eşliğinde diğer bienal mekanları olan İstanbul Modern Antrepo No:3, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı ve Atatürk Kültür Merkezi’ni ziyaretle devam etti.



Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen toplumsal eğitim ve kültür projesinin bir parçası olarak açılan halkevlerinin hâlâ aktif şekilde hizmet veren temsilcilerinden Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde (KAHEM) gerçekleştirilen tanışma toplantısında, mimarlık fakültesine yeni adım atmış öğrenciler, stüdyo KAHEM üyelerinin de katılımıyla, mesleklerine ilişkin sorulara yanıtlar aradılar. Farklı okulların katılımı ile gerçekleşen toplantılarda kimi isteyerek, kimiyse sınav sistemi sonucu tesadüfi biçimde mimarlık eğitimine başlayan öğrenciler, mesleğe ilişkin beklenti ve kaygıları çerçevesinde İstanbul’un en önemli güncel sanat etkinliklerinden biri olan 10. İstanbul Bienali gezisi öncesinde “bienal, küratör ve güncel sanat” kavramlarını tartıştılar.

“İmkansız Değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik” teması ile gerçekleşen 10. İstanbul bienaline yönelik bu özel organizasyonunda, İKSV’nin rehberleri eşliğinde sırası ile Antrepo No:3, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı ve Atatürk Kültür Merkezi gezildi. Rehberler tarafından bienal mekânları ve sanatçıların eserleri hakkında verilen bilgileri ilgiyle dinleyen öğrenciler, bienal mekanları aracılığı ile günümüz modern mimarlık mirasının yıkılmasına yönelik tartışmalar konusunda da bilgi sahibi oldular. Özellikle İstanbul Manifaturacılar Çarşısı ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki sergiler öncesinde yapılar, mimarları ve kent içindeki önemlerine ilişkin detaylı bir bilgi aktarımı ve tartışma ortamının yaşandığınan gezi, tüm katılımcılar açısından tatmin edici oldu.

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından gerçekleştirilen ve mimarlığa yeni adım atan öğrenciler için geleneksel hale gelmesi hedeflenen açılış haftası etkinlikleri gelecek yıllarda da farklı programlarla öğrencilerle buluşacak.