YEM Yayın’dan 10. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Kitabı



Mimarlar Odası’nın, 1988’den bu yana Mimar Sinan anısına düzenlediği Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin onuncusunu konu alan, sergiye katılan ve ödül alan bütün eserlerin tanıtıldığı aynı adlı kitap, TMMOB Mimarlar Odası ve YEM Yayın tarafından yayımlandı. Bu yıl kitabın yayımlanmasına KONE Asansör destek verdi.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Mimarlar Odası tarafından Mimar Sinan anısına, 1988 yılından bu yana meslek kültürünün tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, öncü nitelikteki çalışma ve fikirlerin ortaya çıkartılıp teşvik edilmesi, mimarlığın kamuoyu ve meslek gündeminde tartışılması ve yeni düşünceleriyle genç mimarların tanıtılması amacıyla iki yılda bir gerçekleştiriliyor. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin ardından ödül sahipleri ve bütün katılımcıların eserlerini tanıtan kitap, daha önceki yıllarda olduğu gibi TMMOB Mimarlar Odası ve YEM Yayın tarafından yayımlandı.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kitabı, bir yarışmayı belgelemenin ötesinde, bugüne kadar pek çok önemli mimarın eserleriyle katıldığı bu geniş çaplı yarışmaya sunulan projeleri içermesi açısından da, Türkiye’nin mimari yönelimini belgeleyerek, iki yıllık dönemlerde ulusal mimariye panorama sunuyor. 

Son yıllarda İstanbul’daki kentsel tasarım yarışmalarına sadece yabancı mimarların çağırılmasına tepki gösteren Türk mimarların, 10. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programına katkısı, yarışmanın tarihindeki en yüksek oranda gerçekleşmiştir. Türkiye’deki mimarlık performansı ve birikiminin sergilenmesi açısından önemli bir işlevi yerine getiren Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Türk mimarların yüksek katılımı nedeniyle bu dönem ayrı bir önem taşıyor. 10. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Seçici Kurulu Başkanı, bu tepkiye en iyi cevabın yarışmaya gönderilen eserler olduğunu dile getirmiştir. Türkiye mimarlığının son dönem başarılı eserlerinin yanı sıra, fikir eserleri ve uygulanmamış örneklerini de içeren 10. döneme, 212 mimar ve firma 202 eserle (toplam 242 pano) katıldı.

KONE Asansör’ün katkılarıyla yayımlanan ve Türkiye’nin mimarlık geçmişine sahip çıkması amacıyla hazırlanan kitapta, 10. Döneme ait tüm eserler; görselleri, proje çizimleri ve açıklamaları ile sergileniyor.

10. Ulusal Mimarlık Sergisi Ödül Sahipleri:

Büyük Ödül (Sinan Ödülü): Hamdi Şensoy
Anma Programı: Kemalettin Bey
Mimarlığa Katkı Ödülleri: Ayla Ödekan – Selahattin Yazıcı
Yapı Dalı Başarı Ödülleri: M. Serhat Akbay – Boğaçhan Dünderalp – Boran Ekinci, Hakan Dalokay - Tülin Hadi, Cem İlhan, Zeynep Ataş 
Koruma-Yaşatma Dalı Başarı Ödülleri: İbrahim Canpulat – Karayolları Gen. Müd. Köprüler Dairesi Bşk. Tarihi Köprüler Şubesi Müd.
Çevre Dalı Başarı Ödülleri: Atölye Mimarlık – Korhan Torcu, Ali Akarsu
Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülleri: Ahmet Korfalı – Yamaç Korfalı    

Mimarlar Odası 10. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

YEM Yayın
Türkçe/ İngilizce
23,5 x 32 cm
272 sayfa, karton kapak

Mimarlar Odası 10. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kitabını satın almak için tıklayınız