Yeni Camii Hünkar Kasrı Restorasyonuna Avrupa'dan Ödül



İstanbul Ticaret Odası’nın mali desteği ile
2005-2009 yılları arasında, Yeni Cami Hünkar Kasrı’nda gerçekleştirilmiş olan restorasyon çalışması, “2010 Yılı Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülleri” - Europa Nostra’ya layık görüldü.

Europa Nostra’nın her yıl yapılan Avrupa Kültürel Miras Zirvesi ile uluslararası ödül töreninin 8-12 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olması da, bu sene Türkiye’den bir projenin ödül almış olmasını ayrıca anlamlı kılıyor.

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Europa Nostra’nın 1978 yılından beri verdiği ve Avrupa'daki en iyi kültürel miras uygulamalarını öne çıkarmayı hedeflediği ödüller, Avrupa Komisyonu’nun Kültür Programı kapsamında, 2002 yılından bu yana Europa Nostra’nın yürütücülüğünde Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü - Europa Nostra Ödülü adı altında veriliyor. Toplam dört kategoride verilen ödüllere bu yıl 29 proje layık görüldü.

Proje müellifliğini Mimar Hatice Karakaya’nın üstlendiği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan Yeni Cami Hünkar Kasrı’ndaki restorasyon çalışmaları, geniş bir uzman kadrosu ile dört yılda tamamlandı. 17. yüzyıla ait kasır, İstanbul’da bir cami külliyesi içinde bulunanların en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Bu etkileyici yapının restorasyon çalışmaları sırasında, dönemin özelliklerini taşıyan taş, tuğla, alçı, ahşap, metal ve cam malzemeler ile dekoratif amaçlı kullanılmış olan çini, sedef, bağa,fildişi gibi dönemin özgün işçilikleri, geleneksel yöntemlere sadık kalınarak günümüz teknolojisinin sunduğu imkanlar ile restore edildi. Bu önemli yapı, çalınan ve sonrasında Londra’da bir müzayede hazırlığı sırasında yeri tespit edilen ve İstanbul’a geri getirilen çini panoları ile 2003 yılında basının gündemine gelmişti.

Uluslararası ödül töreni 10 Haziran 2010 Perşembe günü Aya İrini’de gerçekleştirilecek. Yeni Cami Hünkar Kasrı restorasyonunun layık görüldüğü ödülün türü de, bu törende açıklanacak.

Türkiye’den Daha Önce Ödül Alan Projeler

1979 Malta Köşkü Restorasyonu (Mansiyon)
1984 Yeşil Ev Oteli Restorasyonu (Mansiyon)
1988 Sadberk Hanım Müzesi Restorasyonu (Mansiyon)
1990 Koç Holding Nakkaştepe Merkezi Restorasyonu (Mansiyon)
2003 Cibali Tütün Fabrikası Restorasyonu – Dr. Mehmet Alper (Diploma)
2004 İstanbul Tarihi Yarımada Araştırması - Prof. Nuran Zeren Gülersoy (Madalya)
2005 Ortak Kültürel Miras: Mübadiller Vakfı-Mimarlar Odası (Diploma)
2006 Sarıca Kilisesi Restorasyonu– C. Kabaoğlu, Y. Örnek (Büyük Ödül)
2006 Bursa İpek Fabrikası Araştırması - Dr. Elif Özlem Oral (Diploma)
2009 Kültür Karıncaları – Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı (Diploma)
2010 Yeni Camii Hünkar Kasrı Restorasyonu – Mimar Hatice KArakaya, İTO

Europa Nostra Hakkında

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Europa Nostra, kendini Avrupa'nın kültürel mirasını korumaya adamış, 250 sivil toplum kuruluşu, 150 ortak örgütü ve 50 ülkeye yayılan 1500 kişisel üyeyi temsil etmektedir.

Europa Nostra üç ana alanda faaliyet göstermektedir: Avrupa'daki en iyi kültürel miras uygulamalarını kutlamak, risk altındaki miras için kampanyalar yapmak ve kültürel miras için lobi çalışmaları.

Europa Nostra ile ilgili daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Avrupa Kültürel Miras Zirvesi ile ilgili daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Bu senenin ödüle layık görülen diğer projeleri için tıklayınız.