Yeni 'Çılgın Proje' Ataköy Sahili mi?



Radikal'in haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Ataköy sahilde deniz doldurularak yapımı devam eden Mega Yat Limanı ile ilgili soru önergesi verdi.

Önergede şöyle denildi; "İstanbul Ataköy sahil şeridindeki tüm parseller inşaat ile doldurulunca sıra denize geldi. Mega Yat Limanı yapılacağı gerekçesiyle gemilerle taşınan hafriyat kamyonları ile deniz 140 bin metrekare (140 dönüm) doldurularak yeni inşaat alanı ortaya çıkarılmaktadır. TOKİ Başkanlığı’nın arazi sahibi olduğu bu alana konferans, kongre merkezleri ile restoran ve gazinoların inşa edileceği belirtilmektedir. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da sahildeki mevcut yapılaşmalara ve buna da karşı olduklarını, ancak 4 bakanlığın izniyle bu devasa inşaatın sürdüğünü açıkladı."

Cevap bekleyen sorular

Başbakan’ın cevaplaması için aşağıdaki soruları yönelten Oran, TBMM Başkanlığı’na bugün yazılı olarak önergeyi sundu.

1- Marmara denizini doldurarak Avrupa ile Anadolu yakasını birleştirmek gibi bir çılgın projeniz mi var?

2- Marmara Denizi’ne yönelik dolgular ne zaman bitecek, sahil şeridindeki görünüm neden durmadan değişmektedir, buna kimler izin vermektedir?

3- Yeni doldurulan alanla birlikte denizin 600 metre daha uzaklaşmasıyla bölge halkının uğrayacağı maddi-manevi kaybı nasıl gidereceksiniz?

4- Ataköy’de dahil olmak üzere kentlerimizde bu tarz köklü değişiklikler neden öncelikle yurttaşların görüşüne sunularak yapılmıyor da işler gizli saklı götürülüyor?

5- Mega Yat Limanı adı altında deniz doldurularak açılacak 140 dönümlük alanda apart otel ruhsatları verileceği bilgisi doğru mudur? Ataköy’de yeni inşa edilen tüm yapılan için apart otel ruhsatı verildiği ancak daha sonra buraların konut yapılarak satışa sunulduğu bilinmesi karşısında bu bölgeyi de aynı akıbet mi beklemektedir?

6- Uzmanların, dolgu alanların deprem karşısında en riskli bölge olduğu uyarısı karşısında yaşanabilecek olası felaketin sorumlusu kim olacaktır, bu inşaata neden izin veriyorsunuz?

7- Denizbilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, ilk 25 metre derinlikten sonra denizde canlılık bulunmadığı uyarısını yapmaktadır, bu nedenle tek içdenizimiz olan Marmara Denizi’ne verilen bu ekolojik tehdidin önlenerek, inşaatın durdurulması talimatı verecek misiniz?