'Yeni Felaketler Kapıda, Ev Fiyatları Daha da Düşecek'

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke, önümüzdeki dönemde yeni mortgage felaketleri ve yeni iflasların artarak yaşanabileceğini söyledi. Bernanke dün Bağımsız Bankacılık Komitesi üyelerine yaptığı konuşmada, ABD'de konut fiyatlarındaki düşüşün de süreceğini kaydederek, piyasalardaki bu olumsuz şartlara karşı dirençli olmak gerektiğini belirtti.

ABD'de konut sektöründe yaşanan sorunların temelinde arz talep dengesizliği olduğunu kaydeden Fed Başkanı Bernanke, ev fiyatlarında yaşanan düşüşlerin ardından motgage kredilerinde değişken faiz oranlarının yükselmesinin de sorun yaratacağını ifade etti. Mortgage kredileri nedeniyle zor durumda olan ev sahiplerine yönelik rahatlatıcı çalışmaların devam etmesi geriktiğine işaret eden Bernanke, "Ev sahipleri için yeni krediler ve imkanlar yaratmalıyız" dedi.

İcralar yüzde 57 arttı

Bernanke, kredi verenlere mortfgage kredisini ödeyemeyen ev sahiplerinin faizleri dondurmak ve/veya düşürmek yerine yeni kredi koşulları yaratılmasının önemini vurguladı. Ocak ayında ev sahiplerine gelen icraların yüzde 57 oranında arttığına dikkat çeken Bernanke, "ABD'liler ev fiyatlarının hızla düşmesi ile sahip oldukları evin çok üzerinde bir borca sahip oldular. Son çeyrekte mortgage ödemeleri ve piyasadaki likidite daralması arasındaki oranının önümüzdeki dönemde giderek büyümesi önlenemez" diye konuştu. Konut sektörüne yeni düzenlemeler getirilmesinin sorunu çözebileceğini öngören Bernanke, özellikli iflas ve icraları azaltacak önlemlerin alınmasının piyasalar üzerindeki yükü azaltacağının altını çizdi. Ben Bernanke, ayraca Fannie Mae ve Freddie Mac gibi mortgage kredesi veren kuruluşların sorunu çözebilmek için daha interaktif kullanılabileceğini sözlerine ekledi.