Yeni Gökdelen Kriteri



İstanbul'un silüetini bozduğu gerekçesiyle çok tartışılan Zeytinburnu'ndaki 'kule'lerden sonra izinlerde kriter değişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarısı İBB Meclisi'nde karşılık buldu.

Bir ilaç şirketi, iş merkezi ve rezidans bölgesi olan Şişli'deki 18 bin 698 metrekarelik, 2.5 emsalli arazisine plan değişikliği istedi. İBB Meclisi'ne başvuran şirket, toplamda 93 bin 493 metrekarelik artışla parselin inşaat alanının 140 bin 239 metrekare olmasını talep etti. İBB Meclisi, 7.5 emsale ulaşan talebi Başbakan Erdoğan'ın uyarısından sonra değerlendirdi. 9 Nisan'da 13 No'lu rapor görüşülen talep, oy birliği ile reddedildi.

Akşam gazetesinin haberine göre, İBB'NİN Bayındırlık ve İmar Komisyonu ve Meclis'in talebi uygun görmemesi gerekçeleri ise raporda şöyle yer aldı: "İmar Kanunu'nda tanımlanan plan hiyerarşisine aykırı, plan bütünlüğünü bozucu, üç bodrum katın emsale dahil edilmemesinden dolayı inşaat alanının ve hareketli nüfus yoğunluğunu artırıcı, çevre parsellere emsal teşkil edici nitelik taşıdığı görülmekte."

"7 emsali tarih affetmez"

Başbakan Erdoğan, 31 Mart'ta AKP 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada şöyle demişti: "Bizim Ak Parti olarak azami 3 emsal, ilkemiz olmalı. Ama plan notlarıyla oynamak suretiyle eğer siz bunu 7'ye, 6'ya çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin."

İlaç şirketinin sahibi olduğu arazi, işmerkezi ve AVM'lerin gökdelenlerinin bulunduğu bölgede bulunuyor. 18 bin 698 metrekarelik araziyi 24 Mayıs 2011 tarihinde alan şirket, 6 Aralık 2012 günkü dilekçesiyle plan değişikliği talebinde bulundu.