Yeni Harbiye Eylül'de Tamam



İstanbul’un 6-7 Ekim 2009’da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın 2009 Guvernörler Toplantısı’nın yapılacağı 'Harbiye Kongre Vadisi'nin yetiştirilmesi için 3 bin işçi 24 saat çalışıyor. Haziran’da Dünya Bankası yetkililerine teslim edilmesi gereken 'Harbiye Kongre Merkezi' inşaatın uzaması nedeniyle Eylül ayı başında tamamlanacak. Dün yerinde izlediği çalışmalarla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir taraftan inşaat devam ederken, diğer taraftan da kaplamalar, elektrik ve elektronik donanımların yapıldığını belirterek şunları söyledi:

24 saat çalışma yapılıyor

"Bir ay sonra bu iş bitiyor. 8 bin 610 metre kare Muhsin Ertuğrul, 110 bin 950 metrekare de kongre merkezi inşaatı olmak üzere toplam kapalı inşaat alanı 119 bin 560 metre kare. 15 ay içinde bu kadar büyük muazzam bir inşaatın yer altında bu kadar donanımlı, mükemmel yapılması gerçekten başarı. Burada bir mucize ortaya konulmakta. Haftanın 7 günü 24 saat 2 bin 117 kişi çalışıyor. Ayrıca 800’den fazla insan da atölyelerde buraya üretim yapıyor. Yani 3 bin kişilik bir kadro burayı yetiştirmek için 24 saat esasıyla gecesini gündüzüne katıyor." Kongre merkezinin, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı arasındaki bir zeminde kotlar korunarak ve üzerine üst yapı yapılmadan yerin altına inşa edildiğini belirten Başkan Topbaş, üstte sadece asansör kuleleri, merdivenler ve ışık kulesi bulunduğunu söyledi.

Tiyatronun çehresi değişti

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu binasının yıkılmaması için çok ciddi baskılar yapıldığını, yapının elektromekaniği ve ses düzenleriyle mükemmel bir salon haline getirildiğini ifade eden Topbaş, yer altında da tiyatronun alt birimlerini, depolarını, arşivini, hatta kütüphanesini barındırabilecek bir yapı ortaya çıktığını ve bunun İstanbul için önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Topbaş şöyle konuştu: "nanıyorum ki herkes bundan gurur duyacak. Hatta tenkit edenlerin bile 'doğru bir iş yapılmıştır, destekliyoruz' diyeceklerine inanıyorum. Bu doğru bir adımdı. Daha önce barakalardan gelişerek ortaya çıkan bir sahneydi. Yeterli değildi. Bazı problemleri ve riskleri vardı. Şu anda İstanbul’un en önemli tiyatro sahnesini yenilemiş ve yeniden kazanmış oluyoruz."

Bölgede trafik yer altına alındı

Lütfİ Kırdar ile Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nun arasında kalan ve yoğun trafiği bulunan Taşkışla Caddesi’ni de tamamen yerine altına alarak bu alanın yayalaştırıldığını hatırlatan Başkan Topbaş, böylece Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu ile yeni yapılan İstanbul Kongre Merkezi’nden Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’na yayaların rahatlıkla geçme imkanı olacağını belirtti. Topbaş, bu yol üzerinde birtakım aktivitelerin yapılabileceğini, sergi alanı olarak kullanabilme imkanı olacağını ifade etti. Üst meydan kotunda yer alan Gümüş Caddesi’nin de Lütfi Kırdar ile Hilton Oteli arasında sadece servis yolu işlevi göreceğini belirten Topbaş, bunun dışında alanın tamamen yayaların kullanımına ayrılacağını kaydetti.

Metro dahil ulaşım kolay

Bu alanın bir özelliğinin oteller bölgesinde yer alması olduğunu belirten Topbaş, şöyle devam etti: "Erişim açısından yürüme mesafesinde olması çok önemli. Yürüme mesafesinde metrosu var. Diğer akslardan trafikle ulaşma imkanı var. Dolmabahçe tarafından deniz ulaşımı var. İstanbul gerçek anlamda bir kongre vadisini kazanmış oluyor. Bu da bizim rahatlıkla, göğsümüzü gere gere birçok uluslararası boyuttaki kongrelere talip olmamızı sağlayacak."

Metroda Hacıosman ile Darüşşafaka birleşiyor

DarüŞŞafaka-Hacıosman arasında kazı çalışmaları sona eren metronun tünel birleşmeleri bugün saat 13:00’te yapılacak. Hattın yapımı tamamlandığında, Taksim-4. Levent arasında hizmet veren metro, Hacıosman’a kadar uzayacak. Yaklaşık 8,5 kilometre uzunluğundaki Taksim-4. Levent arasındaki İstanbul Metrosu, 30 Ocak 2009’da 5,5 kilometre ilave hatla Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ne kadar uzatılmıştı. Kuzeyden Hacıosman’a, güneyden de Şişhane’ye kadar kadar ulaşan metro, 18 kilometrelik bir sistem olacak. Yenikapı’ya kadar gidildiğinde ise ulaşımda entegrasyon ve ciddi bir rahatlama sağlanacak.

4. Levent ile Hacıosman arasında 5’i ana hat, 1’i de Seyrantepe Stadyum bağlantısı olmak üzere Sanayi, İTÜ-Ayazağa, Atatürk Oto Sanayi, Darüşşafaka, Hacıosman ve Seyrantepe istasyonlarından oluşacak. Seyrantepe istasyonunda Eylül, Darüşşafaka istasyonunda Kasım, Darüşşafaka-Hacıosman arasında da Temmuz 2010’da başlanması hedeflenen test sürüşlerinden yaklaşık 4 ay sonra ise yolcu taşınması planlanıyor.

Hacıosman’dan Yenikapı 32 dakika olacak

Hacıosman’dan metroya binen bir yolcu, Marmaray, Kadıköy-Kartal, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları da tamamlandığında:

4. Levent’e 12 dakikada

Taksim’e 24 dakikada

Şişhane’ye 27 dakikada

Yenikapı’ya 32 dakikada

Otogara 50 dakikada

Havaalanına 63 dakikada

Olimpiyat Stadı’na 73 dakikada

Seyrantepe Stadı’na 14 dakikada

Üsküdar’a 43 dakikada

Kadıköy’e 49 dakikada

Kartal’a 79 dakikada ulaşacak

Komplekste neler yer alıyor?

7’sİ yer altında 5 katı da yer üstünde inşa edilen kongre merkezinde 3 bin 500 kişilik kongre salonu, 4 bin metre karelik 5 tane çok amaçlı salon, 1000 adet ofis, 11 toplantı salonu, 3 bin metre karelik fuaye alanı, 31 bin 800 metrekarelik çok amaçlı alan ve 800 araçlık topark yer alıyor. Daha önce 6’sı yer altında 5’i de yer üstünde olmak üzere toplam 11 katlı olarak inşa edileceği açıklanan kompleksin inşaatında, yer altına bir kat daha ilave edilerek kat sayısı 12’ye, 83 bin 695 metre kare olan inşaat alanı da 119 bin 560 metrekareye çıkarıldı.

Açık Hava Tiyatrosu’nun üstü kapanacak

Kadir Topbaş, Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nu ek bir konferans salonu olarak kullanabilme imkanlarının bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Cemil Topuzlu’nun üzerini kapatmak için bir proje çalışmamız var. Açılıp kapanabilen, yağmur ve dış etkenlerden bir miktar koruyabilecek boyutta bir çalışma düzeneği geldiğinde, burası gerçek anlamda kongre vadisi olacak. Koruma kurulları 'Evet' dediği zaman bunu da hayata geçirmek istiyoruz."