"Yeni havalimanı İç Karlılığı Olan Bir Proje"



Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG, Cuma günü gerçekleştirilen ihalede,10.247 milyar euro yatırım yapacağı ve ilk etabının sözleşme imzalanmasınınardından 42 ay içinde hizmete girmesi gereken yeni havalimanı için 25 yıllığına22.152 milyar euro+yüzde 18 KDV ile en yüksek kira teklifini verdi.

NTV televizyonunun canlı yayınında konuşan Yıldırım, "İhaleye giren yükleniciler bunun hesabını mutlaka yaptılar. Bu kadar bedel nam olsun diye verilmez, işadamı hesabı bizden daha iyi yapar. Türkiye'nin borçlanma kabiliyeti çok arttı, ayrıca bu proje kendi içinde fizibl, dönüşü olan bir projedir" dedi.

Yıldırım, projenin iç karlığı olabilen ve rahatlıkla teklif edilen rakamlarıkarşılayacak bir yapıda olduğunu söyledi.

Havalimanında işletmeci; yolcu servis gelirlerinin yanı sıra, köprü, konma,konaklama, kira, arazi tahsisi, yer tahsisi, baz istasyonu, Airport City, genelhavacılık gelirleri dahil reklam gelirleri, aydınlatma, emniyet tedbirleri,follow-me gelirleri, diğer PAT saha gelirleri, kontuar, CIP, otopark, uçuş bilgitelefon, film çekme, emanet odası, akaryakıt ikmalk imtiyaz, muayene-tedavi,otel, toplantı salonu, kargo ve yer hizmetlerinden de gelir elde edecek.

Bunların dışında yeni bir gelir türü teklif edilirse, onaya sunulacak; bugelirin yarısı işleticinin yarısı DHMİ'nin olacak.

Havayolu taşımacılının genel büyümede yüzde 20'nin altında kalmadığını,transitte yüzde 20'nin üzerinde büyüdüğünü söyledi ve şöyle konuştu:

"Dolayısıyla Türkiye'nin 2023-2035 hedeflerini dikkate aldığımızda buhavalimanına büyük demek haksızlık olur...'Burası en pahalı havalimanı olacak' eleştirisi de yanlış...Bugün İngiltere Heathrow'da ücret 35 euro. Yenihavalimanında dış hat giden transit ücreti 20 euro olacak. Devletten de proje için bir kaynak harcanmıyor. Verdiğimiz bir yolcu garantisi var ama bu yolcu garantisini de proje kendi içinde karşılıyor. İlave bir para verecek değiliz."

Projede, 12 yıllık garanti, yolcu başına dış hat giden yolcu için 20 euro,dış hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 5 euro ve iç hattan gelip dışhata giden transit yolcu için 3 euro servis ücreti üzerinden hesaplanacak.

Garanti verilen dış hat giden ve transit yolcu gelirlerinin belirlenenyıllık sabit miktarın altında olması durumunda aradaki gelir farkı işletmeciyeödenecek; ancak gelirin bu miktarın üzerine çıkması durumunda gelir DHMİ'yeaktarılacak.