"Yeni Hükümet Olası İşsizlik Artışına Karşı Tedbir Almalı"



Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), ekim ayı aylık ekonomi bülteni yayımlandı. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonomiye ilişkin saptamalarına atıfta bulunulan bültende, 2016'da ülkelerin birçoğunda genellikle büyüme oranının artacağı, işsizlik oranının ise azalacağı öngörülerine yer verildi.

Bültende, Türkiye'de genel eğilimin tersine büyümenin azalacağı, işsizlik oranının ise artacağının tahmin edildiğine işaret edilerek, "Uluslararası konjonktürün Türkiye'ye muhtemel etkisi, ekonomideki mevcut eğilimler ve reel sektörün yaşadığı sorunlar, bu tahminleri doğruluyor. Seçimden sonra kurulacak hükümet, mevcut ve gelecekteki olası işsizlik artışına yeni strateji ve tedbirlerle cevap vermeli. Ayrıca, sanayinin uluslararası rekabet gücünü, yatırımları, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı artıracak yeni tedbirler uygulamalı” değerlendirmesine yer verildi.

Orta Vadeli Program'da (OVP) 2016 ve 2017'nin büyüme hedeflerinin aşağıya doğru, enflasyon hedeflerinin ise yukarıya doğru revize edildiği belirtilen bültende, "Yeni OVP'nin geçmiş OVP'lerden farklı özelliği ise GSYH ve kişi başına GSYH tahmin ve hedeflerinde kambiyo kuruna göre dolar hesabına yer vermeyip, satın alma gücüne göre dolar hesabına itibar etmesi oldu. Bu yöntemle seviyeler kağıt üzerinde yükseldi" ifadeleri kullanıldı.