Yeni İhracat Stratejisi Açıklandı



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2015'te toplam dünya mal ticaretinden yüzde 1 pay alarak ihracatı 170 milyar dolara, 2023 yılında da yüzde 1,6 pay alarak 500 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla yeni ihracat stratejisini ve yeni dış ticaret yol haritasını açıkladı.

İhracatçı sayısını artırmak konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını, Ocak 2009'da 20 bin 252 işletme ihracat yaparken, Ocak 2010'da 21 bin 82 işletmenin ihracat yaptığını anlatan Çağlayan, ihracat odaklı çalışmak gerektiğine ve Türkiye'nin geleceği açısından yapılacak olanın ihracatı azami şekilde desteklemek olduğuna işaret ederek, ABD'nin önümüzdeki 5 yılda 2 milyon Amerikalı'ya iş bulmak için ihracatını ikiye katlamayı hedeflediğini hatırlattı.

"Okyanuslara açılma planı yapıyoruz"

Bütüncül bir üretim ve dış ticaret stratejisi ile yeni dünya düzeninde tribünde seyirci değil, sahada oyun kurucu olmak için çalışma yürüttüklerini belirten Çağlayan, "Okyanuslara, büyük denizlere açılma planı yapıyoruz. Gemi limanda güvendedir ama hiçbir gemi limanda demirli beklesin diye yapılmaz. Bizim de bekleyecek durumda olmamamız gerek. Amacımız, sanayimizi, ticaretimizi, ihracatımızı küresel iklimden en az etkilenecek şekilde düzenlemek" diye konuştu.

Çağlayan, strateji olmaksızın dış pazarlara açılmak yerine planlı şekilde dünya pazarlarına girmeyi içeren bir program hazırladıklarını bildirerek, tüm ülkeleri, yaşanan gelişmeleri ve ülkelerin aldığı ekonomik kararları, öngörülerini, hedeflerini, dış ticaret stratejilerini birebir izlediklerini anlattı. Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ekonomilerinin, büyüdüğü sürece Türkiye için yeni ihraç pazarları olacağına dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin bu ülkelerin ithalatından ne kadar pay alacağının, dünya ticaretini etkileyecek temel unsurları, teknolojik gelişmeleri ve nüfus yapılarını incelediklerini söyledi.

İhracata dönük üretim stratejisi...

Çağlayan, ihracata dönük üretim stratejisi oluşturmanın çalışmalarını yaptıklarını kaydederek, bunun araçlarından bazılarını, düşük teknolojili sektörlerden katma değeri yüksek üretime geçmek, orta düşük teknolojili sektörlerde üretimin artırılması şeklinde sıraladı. İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu oluşturacaklarını, girdi tedarik stratejisinin önem kazanacağını, DTM tarafından verilen devlet yardımlarının yeniden yapılandırılacağını vurgulayan Çağlayan, "Eximbank'ın sermayesi ve kaynakları artırıldı. Bankacılık sektörü maalesef ihracatçıya üreticiye böyle bir kriz ortamında yeterli desteği vermemiştir. Eximbank'ı da katarak söylüyorum. Ciddi destekler verilmesi gerekiyor. Bugün ihtiyaç duyan yarın ihtiyaç duyulan olacaktır" dedi.

"Ülke masaları çalışması yaptık"

Bakan Çağlayan, öncelikle ihracat, ticaret yapılacak ülkeleri iyi tanımak gerektiğine işaret ederek, bunun için ülke masaları çalışması yaptıklarını, 33 ülke masası oluşturduklarını, bu ülkelere ilişkin detaylı bilgilere "www.igeme.gov.tr" internet sitesinden ulaşılabileceğini bildirdi. Buradan hangi ülkenin, hangi ülkeden, hangi ürünü aldığının yanı sıra ülkeye dair tüm bilgilere ulaşılacağı, Türkiye'nin ülkedeki konumu ile hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğinin görüleceğini vurgulayan Çağlayan, ülke masalarındaki uzmanlardan her türlü bilginin alınabileceğini söyledi. Çağlayan, bugün ülke masalarının resmi açılışının gerçekleştirildiğini belirterek, Avrupa, Asya-Pasifik, Ortadoğu-Körfez, Amerika ve Afrika olmak üzere 5 kıta üzerinde masaların kurulduğunu, ülkelere ilişkin verilerin her zaman güncelleneceğini ve masalara sürekli bilgi akışı olacağını anlattı.

"İhracatçı envanteri ile ihracatçı bilgi sistemini oluşturduk"

İhracatçı envanteri ile ihracatçı bilgi sistemini oluşturduklarını bildiren Çağlayan, bu çalışmaları çok kısa bir sürede bitireceklerini ve 7 Mart itibariyle de e-bilgi çalışmasını sonlandıracaklarını, ihracat koçluğu programı getirdiklerini, programla KOBİ'lere her türlü eğitimi vereceklerini dile getirdi. Stratejik hedeflerinin Türkiye'nin dünya mal ticaretinden aldığı yüzde 0,8'lik payı artırmak olduğunu belirten Çağlayan, bunun için çalışmaları artırarak devam ettiklerini belirterek, "Dünya mal ticaretinden 2015 yılında yüzde 1 pay alarak ihracatımızı 170 milyar dolara, 2023 yılında da yüzde 1,6 pay alarak 500 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Eğer çok büyük aksilik olmazsa, 2023 yılına geldiğimiz zaman 500 milyar dolar ihracatı bal gibi yakalarız" diye konuştu.

ABD'de Ermeni tasarısı...

1915 olaylarına dair tasarının ABD Temsilciler Meclisi'nde oylanmasına ilişkin soru üzerine de Çağlayan, "Ümit ediyorum ki böyle bir yanlışlık yapılmaz. ABD ile aramızda model ortaklığa zarar vermeyecek bir oylama ve karar olacağını ümit ediyorum. Biz aslında bugün orada olacaktık. Altı eyalette temaslarımız olacaktı. Ama bu karardan dolayı erteledik. Karar olumsuz çıkmaz inşallah..." ifadelerini kullandı.

Çağlayan, bir başka soru üzerine de Türkiye'nin, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerinin başlamasının "Olmazsa olmaz" şartını ortaya koyduğunu anlattı.

Eximbank'a ilişkin bir soru üzeri Çağlayan, Eximbank sermayesinin artırıldığını hatırlatarak, önümüzdeki günlerde bankanın, ihracatçının bire bir yanında olacağı, ihracatçıyı destekleyeceği ve ihracatı ciddi artıracak bir araç olduğu konusundan hareketle Eximbank'ın çalışmalarını yeniden gözden geçireceklerini anlattı. Çağlayan, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hassasiyetine değinerek, Eximbank'ın ihracata daha fazla destek verir bir yapıya dönüştürülmesi konusunda talimatı olduğunu bildirdi.