Yeni İstanbul



13 milyona yakın nüfusuyla yaşanmaz hale gelen Megakent İstanbul’un haritası yakında değişiyor. İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye genelinde belde ve büyükşehir belediyelerine ilişkin yaptığı düzenleme de Fatih ve Eminönü birleşecek, megakente 9 yeni ilçe eklenecek. Böylece İstanbul’un 32 olan ilçe sayısı 40’a çıkacak. Yeni haritaya göre, Avrupa yakasında 6, Anadolu yakasında ise 3 yeni ilçe kurulacak. Kadıköy, Ümraniye, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Çatalca ve Küçükçekmece ilçeleri bölünerek yeni ilçeler oluşturulacak. Fatih ile Eminönü ilçeleri de Fatih adıyla birleştirilecek. Ümraniye, Gaziosmanpaşa ve Büyükçekmece ilçelerinin her birinden iki yeni ilçe daha kurulacak. Bu düzenlemeye belde belediye başkanları ile CHP ve ANAVATAN’lılar karşı çıkarken AKP’li belediye başkanları suskun kaldı.

Beldeler mahalle oluyor

Türkiye genelinde, nüfusu 2 binin altındaki beldelerle, büyükşehir belediyelerinin ilk kademe beldelerinin kapanmasını içeren İçişleri Bakanlığı yasa tasarısı bu hafta içinde Meclis’te görüşülecek. İstanbul’da, 41 ilk kademe beldesi kapanarak, mahalle olacak. Bu yeni mahallelerde kurulan yeni ilçeleri oluşturacak. Üzerinde son rötuşları yapılan renkli harita taslağında İstanbul’un 9 yeni ilçesi şunlar: Avrupa yakasında; Arnavutköy, Sultangazi, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenbahçe, Hadımköy. Anadolu yakasında da Erengazi, Samandıra ve Çekmeköy.

Yeni ilçede 2B arazileri

Anadolu yakasındaki Ümraniye İlçesi’nden Çekmeköy ve Samandıra ilçeleri kurulacak. Üçüncü Köprü’nün geçiş güzergahı da bu ilçenin sınırlarında yer alacak. Bu yeni ilçede 2B kapsamına giren alanlar bulunuyor. Kartal’a bağlı olan Samandıra Beldesi, Sarıgazi ve Yenidoğan beldelerinin kendisine bağlanması ile ilçe olacak. Yeni kurulan Arnavutköy İlçesi Avrupa yakasındaki en büyük yüzölçümlü ilçe olacak. Karadeniz’e kadar uzanan ilçe Gaziosmanpaşa’nın Haraçcı, Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Taşoluk beldeleri ile Çatalca’nın Durusu beldelerinden oluşacak. Arnavutköy’ü Karadeniz’e kadar genişleten Durusu Belde Belediyesi CHP’li. Bu ilçeye bağlanacak Bolluca’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş yıllarda aldığı araziler de yer alıyor. Büyükçekmece’den de Esenbahçe ve Beylikdüzü ilçeleri kurulacak. Büyükçekmece’nin 6 yeni beldesi bu iki ilçeye bağlanacak. Bahçeşehir Belediyesi de, Esenbahçe ilçesine bağlanıyor.

CHP’nin kalesi ikiye ayrılıyor
CHP’nİn İstanbul’daki kalesi Kadıköy ilçesi ikiye bölünüyor. Sahil kesimi ile finans merkezinin de içinde yer aldığı E-5’in üzerindeki Ataşehir mevkii ayrı bir ilçe olacak. Kurulacak yeni ilçenin adı da Erengazi olacak. Erengazi İlçesi’ne Kadıköy ile birlikte Üsküdar, Ümraniye ve Kartal’dan da bazı mahalleler bağlanacak. Erengazi İlçesi’ni oluşturan mahalleler şöyle: İçerenköy, Bakkalköy, Yeni Sahra, Atatürk, Barbaros, İnönü ve Kayışdağı, Fetih-Ünalan-Esatpaşa-Örnek, Mustafa Kemal, Yeni Çamlıca , Ferhatpaşa. 750 bin nüfuslu Kadıköy’ün bölünmesiyle Kadıköy’den 225 bin nüfus yeni ilçe Erengazi’ye geçmiş olacak.

Samimi değil siyasi
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Hesap tamamen AKP’nin seçim alabileceği organizasyonu yapmak. Ayırdıkları bölge, gelişmekte olan bölge ve iyi para ediyor.”

CHP’li Durusu Belde Belediye Başkanı Engin Akman, “Fransa’da 7 bin kişiye, Belçika’da 6 bin kişiye bir belediye düşürken, bizde 22 bin kişiye düşen belediye sayısı da daha artırılıyor. Ama bu rakam Malezya’da, 100 bin kişi, İran’da 80 bin kişiye kadar çıkıyor.”

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman: "İktidar oy kaybeceği alanlarda bu yola gidiyor, planlar bilimsel değil siyasi."