Yeni Kabine Açıklandı



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan yeni Bakanlar Kurulu'na ilişkin çok sayıda kurum ve kuruluş açıklamada bulundu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yeni bakanlar kurulundan en önemli beklentilerinin, ekonomik anlamda, daha yüksek katma değerli üretime dayalı ekonomi politikalarının daha önceki dönemde olduğu gibi hayata geçirilmeye devam edilmesi olduğunu belirtirken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, önümüzdeki dönemde ekonomide hedefin, Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak, sanayide tam bir küresel oyuncu haline getirecek yapısal dönüşüm politikalarını süratle hayata geçirmek olması gerektiğini bildirdi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, yeni kabinede yer alan Kalkınma Bakanlığı'nı bölgesel kalkınma mantığının güçlenmesi bakımından olumlu bulduklarını aktarırken Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak söz konusu ekibin Türkiye'yi 2023 vizyonuna ulaşmada çok önemli görevler üstleneceğine inandığını açıkladı.

''Ekonomik anlamda, daha yüksek katma değerli üretime dayalı ekonomi politikalarının hayata geçirilmeye devam edilmesi en büyük beklentimiz''

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, bakanlar kurulunda ''ekonomi açısından kurumsal hafızanın muhafaza edildiğini'' gördüğünü ifade ederek, ''Bu da, istikrarı önceleyen iş alemi için son derece olumlu olmuştur'' dedi.

Ali Babacan'ın, Türkiye'nin son yıllarda ekonomideki başarısının önemli mimarlarından biri olduğunu, Mehmet Şimşek'in maliye alanında mükellef ile maliyeyi bir araya getirdiğini, Zafer Çağlayan'ın ihracatta önemli başarıları bulunduğunu, Nihat Ergün'ün sanayi strateji belgesiyle Türkiye'nin yüksek katma değerli üretim yapılması alanında yeniliğe imza attığını kaydeden Yalçıntaş, ''Bizim bundan sonra bağlı olacağımız bakanımız Hayati Yazıcı, gümrüklerde devrim yapmış olan bir bakanımızdır. İstanbul milletvekili olduğundan dolayı İTO olarak Sayın Yazıcı'nın Gümrük ve Ticaret Bakanlığını çok büyük sevinç ve memnuniyetle karşıladık'' dedi. İş dünyası olarak bakanlar kurulundan en önemli beklentilerini "ekonomik anlamda, daha yüksek katma değerli üretime dayalı ekonomi politikalarının daha evvelki dönemde olduğu gibi hayata geçirilmeye devam edilmesi" olarak belirten Yalçıntaş, ekonomi yönetimiyle ya da sanayi ticaret yönetimiyle ilgili isimlere baktıklarında kendileri açısından hiçbir sürpriz olmadığını ifade etti.

"Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak, yapısal dönüşüm politikalarını süratle hayata geçirmek olmalıdır"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan yeni Bakanlar Kurulu'na ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ekonomi ve sanayiyi ilgilendiren bakanlıklara atanan isimlerin, daha önceki dönemde de görev yapmış, alanlarında deneyimli ve kendilerini kanıtlamış bakanlar olduğunu kaydetti.

Geçmiş dönemde makro ekonomik istikrar anlamında önemli kazanımlar sağlandığını ifade eden Küçük, ''Önümüzdeki dönemde ise ekonomide hedef, Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak, sanayide tam bir küresel oyuncu haline getirecek yapısal dönüşüm politikalarını süratle hayata geçirmek olmalıdır. Sayın Başbakanımızın sık sık ifade ettiği ustalık dönemi hedefini pekiştirdiği kanaatini taşıdığımız bu bakanlar kadrosu ile yapısal dönüşüm adımlarının atılacağına dair beklentimizi de arttırmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

''Ekonominin dümeninin tecrübeli ve emin ellerde olması ekonomimizin büyüme kapasitesini çok daha yüksek bir noktaya taşıyacaktır''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan yeni Bakanlar Kurulu'nu değerlendiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, ''Ekonominin dümeninin tecrübeli ve emin ellerde olması ekonomimizin büyüme, iş ve ekmek yaratma kapasitesini çok daha yüksek bir noktaya taşıyacaktır'' derken, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yeni kabinede genel olarak başarılı bakanların devam etmesini olumlu bulduğunu, bu bakanların tecrübe ve birikimleriyle beraber daha iyi bir performans göstereceklerine inandığını kaydetti.

ATO Başkanı Bezci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı gibi yeni bakanlıkların icraatlarıyla Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmasını beklediğini bildirdi.

''Ertuğrul Bey ve Bakanlık Bürokratlarıyla Sektör İvme Kazandı''

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Sururi Çorabatır, Ertuğrul Günay ve bürokratlarıyla sektörün ivme kazandığını belirterek, ''Turizmin Türk ekonomisine çok büyük katkılar sağladığı şu dönemde Sayın Başbakan'a da bu devamlılık için teşekkürlerimizi sunuyorum'' dedi. Çorabatır, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Bakanlar Kurulu'ndaki yerini korumasının, son yıllarda hızla gelişen ülke turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Koordinasyon Şart

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Osman Çetin Budak bakanların birçoğunun tecrübeli olduğunu belirterek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ayrıldığına işaret ederek, ''Belki hizmetleri daha iyi yürütmek amacıyla düşünülmüştür, ancak sanayi ve ticaret iç içe olduğu için bu iki bakanlığın arasında koordinasyon olması kaçınılmaz gözüküyor. Yoksa bir kargaşa doğabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

''Yeni açıklanan kabine, yapılanması ve atamaları ile başarıların ivme kazanmasına odaklamış''

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, önceki hükümette görev alan ve küresel krizin en az olumsuzlukla atlatılmasını sağlayan ekonomi bakanlarının yanı sıra başarılı icraatları ile dikkati çeken bakanların yeni hükümette de görevlendirilmelerinin ekonomideki performansın hız kazanacağının işareti olduğunu kaydetti. Konukoğlu, ''Öyle görülüyor ki 61. Hükümet, Türkiye'nin geleceğine damga vuracak. Üretim ve daha çok demokrasi, önümüzdeki dönemin sembolü olacak'' dedi.

''Yeni Kabinenin Bugün İtibariyle Ülkemizi, Geldiği Noktadan Daha da İleriye Taşıyacağına İnanıyoruz''

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise yeni Bakanlar Kurulu'nda görev alan isimlerin önceki yıllarda başlatılan başarılı politikaları devam ettireceğine inandığını belirterek, "özellikle bu dönemde ihdas edilen yeni bakanlıklar oldukça önemli ve stratejik hamleler. Ayrıca, ekonomi yönetiminin bir ayrı bakanlık tarafından yürütülecek olması da memnuniyet vericidir. Yeni Bakanlar Kurulu'nun Türkiye'nin 2023 vizyonuna yönelik önemli çalışmalar yapacağına olan inancımız ve güvenimiz tamdır'' dedi.

''Kabine Modeli İş Akışını Hızlandıracaktır''

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, yeni kabinede yer alan Kalkınma Bakanlığı'nı bölgesel kalkınma mantığının güçlenmesi bakımından olumlu bulduklarını, Sanayi Bakanlığı'nın ''Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'' olarak yapılandırılmasının da katma değeri yüksek ürünler ve Ar-Ge konularında kamusal bir yaklaşımın ortaya konacağına işaret etmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Çenesiz, AB Bakanlığı ile yavaşlama sürecine girmiş Türkiye-AB ilişkilerinin tekrar hız kazanacağını ümit ettiklerini belirterek, "Ekonomi Bakanlığı'nın, Cumhuriyetimizin 100. yılı için önemli hedefleri olan ülkemiz adına önemi artan bir bakanlık olacağını düşünüyoruz. Dış ticaret ve ülkeler arası anlaşmaların da bu bakanlık altında yürütülecek olması, ihracat hedefimizi gerçekleştirebilmek açısından da ayrı bir önem kazanıyor. Bu noktada, cari açık sorunu ile mücadele eden ülkemizde mali politikaların istikrarlı bir şekilde devamı konusunda Maliye Bakanlığı'na da önemli bir sorumluluk düşüyor'' dedi.

''Üretim ve ihracat odaklı bir ekonomik programı hayata geçireceğine inanıyoruz''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Biz ihracatçılara inanan, 2023 ihracat vizyonumuzu paylaşan ve Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için kanun hükmünde kararname ile Ekonomi Bakanlığını yeniden düzenleyen Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz'' ifadesine yer verdi.

Büyükekşi, açıklamasında "60. Hükümet döneminde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan, ihracat odaklı bir üretimin mümkün olması için stratejiler geliştiren Sayın Zafer Çağlayan ile Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerini yakalamak için oluşturulan Ekonomi Bakanlığında çalışmalarımıza devam edecek olmaktan dolayı oldukça mutluyuz" ifadesine de yer verdi. Yeni hükümetin, büyük Türkiye'nin inşası için, üretim ve ihracat odaklı bir ekonomik programı hayata geçireceğine inandıklarını da ifade etti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de yeni hükümetten öncelikli beklentilerinden birinin Avrupa Birliği sürecinin hızlandırılması olduğunu ifade ederek "Ekonomi ve bütçe yönetimi, istihdam, Ar-Ge ve inovasyon konularında yeni projeksiyonlar bekliyoruz'' dedi.

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki de yeni kurulan kabineden iş dünyası olarak çok umutlu olduklarını ifade etti. Öztiryaki, ''Başlattığımız çalışmalara aynen devam edeceğiz. Bu da ülkemiz ekonomisinin dinamosu olan ihracatımızın 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise ihracattaki artış hızının bundan sonraki dönemlerde de katlanarak artacağını belirterek, ihracatla ilgili konularının ilgili bakanlıkların da gündeminin birinci sırada yer almasının faydalı olacağına dikkati çekti.

''Türkiye'yi 2023 vizyonuna ulaşmada çok önemli görevler yapacaklarına inanıyorum''

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak yeni Bakanlar Kurulu'na ilişkin, ''Bu ekibin Türkiye'yi 2023 vizyonuna ulaşmada çok önemli görevler yapacaklarına inanıyorum. Kabinede ilk aklıma gelen isimlerden, Dışişleri Bakanımızın milletvekili seçildikten sonra Dışışleri Bakanlığı'na yeniden getirilmesi, Nihat Ergün'ün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na, Enerji Bakanımıza yeniden aynı görev verilmesi ve Erdoğan Bayraktar'a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilmesini çok olumlu buluyorum'' değerlendirmesinde bulundu.