Yeni Krizin Adı Rus Doğalgazı



Otomobil ithalatına getirilmek istenen ek gümrük vergileri ile başlayan ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki gerginlik, enerji ticareti ile farklı bir boyuta taşınıyor. Avrupa'nın Rusya'dan daha fazla doğalgaz almasını istemeyen ABD, inşa aşamasında olan Kuzey Akım 2 boru hattının durdurulmasını istiyor. ABD bu noktada Avrupa'ya kendi ürettiği doğalgazı adres olarak gösteriyor. Son yıllarda kaya petrolü ve gazı ile ilgili çalışmalarını artıran ABD, doğalgaz üretiminde dünyanın en büyük ülkesi konumuna geldi ve bunu Avrupa'ya satmak için baskıyı artıyor. Avrupa tarafı ise ABD'den gelecek sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) yüksek maliyet ve olası tedarik sorunları nedeniyle bağımlı kalmak istemiyor.

Rus doğalgazını Türkiye'ye getirecek olan Türk Akım projesini de yapan şirketin üstlendiği Kuzey Akım 2 projesinde önemli mesafe kat edilmiş durumda. Baltık Denizi'nin altına döşenen bin 230 kilometre uzunluğundaki boru hattından 2020 yılında doğalgaz akışının sağlanması bekleniyor. Halihazırda aynı güzergahta yer alan Kuzey Akım projesinden 2011 yılından bu yana doğalgaz akışı sağlanıyor. Her iki hattan toplamda yılda 110 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlanacak ve bu rakam, Avrupa'nın yıllık doğalgaz ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hukuka uygun
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre; Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, proje inşaatının aralıksız devam ettiğini ve herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Hukuka uygun hareket ettiklerini vurgulayan Müller, “Ülkelerin kendi çıkarları var. ABD'nin de çıkarları var. Avrupa'ya daha fazla LNG satmak istiyor. Bu yüzden Kuzey Akım 2'ye karşı. Ama biz hukuka uygun hareket ediyoruz. Politik spekülasyonlara göre hareket etmiyoruz. Yatırımımız devam ediyor” dedi.

Projenin Avrupa'daki tüketicilere yıllık 8 milyar Euro tasarruf sağladığını anlatan Müller, yatırımın geciktiği her gün Avrupa'ya zararının 20 milyon Euro olduğunu kaydetti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...