‘Yeni Kültürpark’ Kararı 2017’ye Kaldı!



DHA'nın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarları Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e aldıktan sonra 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı yeniden tasarlandı.

Kültürpark'ın yarışmayla 1991 yılında elde edilen projesi üzerinde yapılan revizyona onay almak için Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapıldı. Proje Mayıs ayında da kamuoyuna açıkladı. Projeye sosyal medyada 'Kültürparkıma Dokunma' adıyla bir araya gelen İzmirliler, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi. Tepki daha çok alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konulara yönelik oldu. Belediye ise Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle İzmirliler'in beğenisine sundu. Sosyal medyada projeyi anlatan sayfa açan belediye, bazı sivil toplum kuruluşlarına da brifing verdi. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenirken bir kısmı da eleştirdi.

Meslek odalarından koruma amaçlı plan uyarısı

Kültürpark projesinde gözler geçen Eylül ayında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Korumu Bölge Kurulu'nun vereceği karara döndü. Kurul'da, belediye projeyi, meslek odaları da eleştirilerini açıkladı. Kurul İzmir için önemli bu alanla ilgili bir karar vermeden önce Kültürpark'taki projeyi yerinde incelemeye karar verdi. Öte yandan Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kültüpark'la ilgili projenin değerlendirilmesi için önce koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Yerinde incelendi, karar yine ertelendi

Koruma Bölge Kurulu, Kültürpark'ta yerinde incelemesini geçen 22 Aralık'ta yaptı. Pakistan Pavyonundaki projeyle ilgili görselleri inceleyen ve belediye yetkililerinden bilgi alan Kurul üyeleri daha sonra Kültürpark'ı gezdi. Ancak, iki üyesi değişen Kurul bu kez de sonuç kararı almadı. Kültürpark'ın kentin tümünü ilgilendiren ve İzmir kentinin simgelerinden biri olma özelliklerinin göz önünde bulundurulacağını belirten Kurul, konunun koruma mevzuatı, planlama, sosyo kültürel, ekonomik, peysaj başta olmak üzere pek çok boyutta değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle daha sonraki bir gündemde değerlendirmesine karar verilen Kültürpark projesiyle ilgili sonuç kararı 2017'ye ertelendi.