Yeni Kurumsal Mekanizmalar Oluşturuluyor



Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin sadece ekonomik göstergeler ve rakamları itibarıyla büyümediğini, kurumsal yapılanma, zihniyet ve geleceğe bakış anlamında da gelişim gösterdiğini belirttiği konuşmasında bu durumun bir örneğinin de kalkınma ajansları olduğunu söyledi. 2011 yılında, toplam kamu yatırımlarında yüzde 17 civarında bir artış öngördüklerini ifade eden Yılmaz, “Kamu yatırımlarıyla birlikte ülkemize dönük krizin etkilerini önemli oranda azaltma imkanı bulduk. Mevcut bölgesel ve sektörel teşvik sistemi devam edecek. Sadece destek oranları bir miktar düşecek” dedi.

Yılmaz, ''Yeni kurumsal mekanizmalar oluşturuluyor. Bir örneği de kalkınma ajanslarımız. Yıllar yılı bu ülkede bölgesel gelişme hadiseleri tartışıldı. Ama böyle somut bir kurumsal mekanizma oluşturulmamıştı. Son 3-5 yılda bu mekanizma kuruldu. Şimdi artık meyvelerini toplamaya başlıyoruz'' dedi.

Bakan Yılmaz, Malatya'daki Fırat Kalkınma Ajansının açılışının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'de kalkınma ajansları gibi yeni kurumsal mekanizmalar, yeni uygulamalar yapıldığını söyledi.

Kalkınma ajanslarının yerel dinamikleri de harekete geçirdiğini belirten Yılmaz, ''Kalkınma ajansları yerel aktörleri gelişme sürecine dahil eden özgün bir yapı. İnşallah bu yapıyla hem bu yörelerimizin gelişme potansiyelini hızlandıracağız, hem de bunun aracılığıyla ülkemizin kalkınma sürecine katkıda bulunacağız'' dedi.

Kamu Yatırımları

Gelecek yıl kamu yatırımlarının artacağını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

''Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu yatırımlarımızda yüzde 15 civarında bir artış olacak. Toplam kamu yatırımlarına bakacak olursak da, burada da yüzde 17 civarında bir artış öngörüyoruz. Fakat gerçekleşmeler biraz düşük kalacak. Çünkü 2010 yılı içinde gerçekleşmeler çok yüksek oldu. Sadece Karayolları Genel Müdürlüğüne 7,5 milyar lira ek ödenek sağladık. Başlangıç ödeneği 3 milyar lira idi. Herhalde bu Cumhuriyet tarihinde bir kuruluşun bir yılda aldığı en yüksek ödenektir. Bu ödenek ülkenin dört bir yanında devam eden bölünmüş yol çalışmalarını da hızlandırmış oldu.

Küresel krizin yaşandığı bir ortamda kamu yatırımlarıyla birlikte ülkemize dönük krizin etkilerini önemli oranda azaltma imkanı bulduk. Krizin olduğu bir ortamda parasal harcamaların fiziki karşılığı artmış oldu. Eskiden bu kadar fiziki yatırımı çok daha büyük bir maliyetle gerçekleştirebilirken kriz ortamında fiyatlar düştüğü için yatırım açısından da bir fırsat kapısı oluştu. Kamu olarak hiçbir zaman özel sektörün rakibi değiliz, işletmecilik yapmıyoruz. Altyapıya yatırım yapıyoruz, ulaştırmaya, sulamaya, eğitime, sağlığa, üniversitelere. Bunlar ülkemizin potansiyel büyümesini yukarıya çekiyor. Etkilerini kısa vadede görmeyebiliriz. Orta ve uzun vadede bu tür altyapı yatırımları yatırım ortamını iyileştiriyor. Ekonominin potansiyel büyüme seviyesini yukarılara doğru çekiyor. Bu açıdan son dönemde kamu yatırımlarında ciddi mesafeler aldık''.

Kriz öncesi dönemde kamu yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payının yüzde 20'ler civarında olduğunu anlatan Yılmaz, Türkiye'deki kamu yatırımlarının son ekonomik kriz döneminde arttığını belirtti. Yılmaz, ''Özel sektörün yatırımları belirsizlikten dolayı bir miktar azalmıştı. Ancak 2010 yılı ile birlikte özel sektör yatırımlarında da bir canlanma görüyoruz'' dedi.