Yeni Maden Kanunu ile Her Yer Maden Alanı Oluyor

Madenciliğin önündeki bürokratik engeller kaldırılırken, maden sahaları geniş alanlara yayılıyor.

Maden Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile hassas yöreler olarak tabir edilen SİT alanları, meralar, su koruma havzaları, milli parklar, zeytinlik alanlarına getirilen yasaklar kaldırılıyor ve sözkonusu alanlar madencilik faaliyetlerine açılıyor.
Yürürlükte olan Maden Kanunu'nda faaliyette bulunulmayan alanların ve geniş ruhsat alanlarının atıl bırakılmasının yarattığı sorun böylece çözümlenecek. Yeni yapılacak düzenlemeye ilişkin edinilen bilgilere göre tasarı, maden sahalarının atıl bırakılmaması için büyük ruhsat alanlarının 5 yıl içinde taksir edilmesi ve faaliyet göstermeyen ruhsatlarla ilgili parasal mükellefiyetlerin getirilmesi hükmünü içeriyor.

Ruhsat iptalleri kalkıyor

Ruhsatlarla ilgili iptal hükümlerinin çokluğu da kaldırılarak ruhsat iptalleri yerine para cezalarının getirileceği, ön işletme ruhsat döneminin kaldırılarak bürokratik işlemlerin azaltılacağı açıklandı. Yürürlükte olan Maden Kanunu'nda çok sayıda bakanlıktan izin alınmasını ve uzun süren bürokratik işlemlerin yerine madencilik faaliyetine yönelik tek mevzuatın oluşturulacağı, izin ve işlemleri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yürüteceği bildirildi. Edinilen bilgiye göre ayrıca Taşocağı Nizannamesi'ne tabi hammaddeler Maden Kanunu kapsamına alınarak mevzuat birliği sağlanacak.