Yeni Mamak'ta 147 Konut Daha



Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında Mamak’ta 51187 ada 1 no’lu parsel üzerinde 2010 yılında ihale edilerek tamamlanan 93 adet 100 metrekarelik ve 54 adet 120 metrekarelik olmak üzere toplam 147 adet konut daha sahiplerini buldu.

Mamak Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen kura çekimi ile Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 1. Etap Manolya Konutları’nda oturacak olan 147 hak sahibi belirlendi. Daha önce 248 hak sahibinin evlerine kavuştuğu bölgedeki, yeni tamamlanan 147 adet konutun kura çekim törenine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, , Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kura çekimi öncesinde yapılan konuşmalarda projenin büyüklüğüne dikkat çekildi ve projede gelinen aşamalar yetkililer tarafından bir kez daha rakamlarla ifade edildi.

Amaç bir an önce dönüşüm

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, uzun süredir çalışmaları devam eden Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde amaçlarının Mamak’ta gecekonduda yaşayan insanların bir an önce gerçek konutlarda yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl sonu itibariyle toplam 5 bin adet konutun ihalesini yapmış olacaklarını kaydeden Gökşin, yaklaşık 4 bin civarında konutun da bitmiş ve kuralarının çekilmiş olacağını kaydetti. Salonda bulunan Mamaklılar'a seslenen Gökşin, “5 bin rakamı gerçekten az değil, bunun arkasının gelmesi için sözleşmelerin hızlanması gerekiyor, bu noktada sizlerden yardım istiyoruz, sözleşme imzalamayan komşularınızla görüşerek bu süreci hızlandırın” çağrısı yaptı.

Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 7 milyon metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğuna vurgu yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, daha sonra proje ile ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Projenin 14 mahalleyi kapsadığını ve 11 etap halinde yapıldığını anlatan Ali Gökşin, zeminde yaklaşık 13 bin adet gecekondunun olduğu, tapu kayıtlarında da 18 bin hissedarın bulunduğu bu bölgede bugüne kadar 6 bin 70 gecekondu sahibi ile anlaşma yaparak, gecekonduların yıkımının gerçekleştirildiğini anlattı.

5. Etapta Üreğil, Derbent, Araplar ve Dutluk mahallelerinde oluşan konut üretimine ilişkin ihale sürecinin de devam ettiğini bildiren Ali Gökşin konuşmasına şöyle devam etti:

18 milyon 389 lira kira yardımı yapıldı

“Öncelikle etaplarda yer alan yaklaşık 2 bin 757 gecekondunun yıkımı gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında bugüne kadar 18 milyon 389 bin 109 TL kira yardımı olarak vatandaşlarımıza verilmiştir. 3 bin 200 konutun ihalesi bitmiş ve konut üretimine başlanmıştır. Bu 3 bin 200 konutu yıl sonuna kadar 5 bin konuta tamamlayacağız. 1. Etapta 2009 yılında ihale edilen 248 adet konut üretilerek, hak sahiplerine teslim edilmiştir ve şu an vatandaşlarımız evlerinde oturuyorlar. Proje kapsamında belgesiz statüsünde olan 839 gecekondu sahibi için Kusunlar’da üretilen konutlar için de kura çekimi yapılmış olup hak sahiplerine teslim aşamasına getirilmiştir”

722 konut yapılıyor

2012 yılında ise ihale edilen 2 bin 438 adet konuttan bin 722 adedinin üretiminin devam ettiğine dikkat çeken Ali Gökşin 5. Etap’ta yapılacak 716 adet konutta da ruhsatlandırma sürecinin devam ettiğini ifade etti. Toplamda bu yıl sonu itibariyle 5 bin 215 adet konut ve 30 bin 850 metrekare işyeri üretilmiş olacağını belirten Ali Gökşin, “Sizlerden ricamız bir an önce sözleşmeleri komşularınızla paylaşarak hızlandırmanız ve eğer bu gerçekleşirse dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesini biz yapmış olacağız” dedi.