Yeni Nesil Bisikletler (1)



Son yıllarda Hollywood ünlülerinin ‘çevreci duruşun ifadesi' olarak baştacı ettikleri bisiklet, çevreciliğin kitlesel hayat tarzı haline dönüşmesiyle şehir sokaklarına yayılıyor. Hızla büyüyen bu eğilimin arkasında trafik probleminin kronikleşmesi, şehirdeki park alanlarının zor bulunur ve pahalı noktalar haline gelmesi, ulaşım bütçesinden tasarruf gibi pratik sebepler de var şüphesiz.
 
Bisiklet şehirleri oluşuyor

Bisikletin yaygınlaşmasını belediyeler de destekliyor. Birçok şehir, tarihi 1968 yılına kadar giden ve son birkaç yıldır kitleselleşen şehir bisikletlerini alternatif ulaşım ağlarına dönüştürmek için ciddi adımlar atıyor. Amsterdam, Kopenhag, Helsinki, Oslo, Paris, Lyon ve Londra'nın liderlik yaptığı bu gelişim milyonlarca yeni bisiklet tutkunu yaratıyor. Örneğin; Temmuz 2007'de 20.600 kullanıcı ile başlayan Paris Vélib projesi geçen süre zarfında dünyanın en büyük şehir bisikleti sistemine dönüştü. Türkiye'de ise Enerji Bakanlığı enerji tüketimini azaltmak için hazırladığı ‘Enerji Verimliliği Strateji Taslağı' bisiklet güzergâhlarına önemli bir yer veriyor.

Tüm bu gelişmeler yeni nesil bisikletleri gündeme getiriyor. Katlanabilir bisikletler hafif ve pratik oldukları için öne çıkıyor. Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren Brompton Bikes 2010 yılında ‘Queens Award for Enterprise' programında iki dalda birden ödül aldı. Brompton Bikes ürettiği bisikletlerin üstün kalitesinden ve tasarımdan dolayı inovasyon ödülüne, son altı yıldır ihracat cirosunu tam %184 artırarak 60 yeni çalışan için istihdam yaratmış olmasından dolayı uluslararası ticaret ödülüne layık görüldü. Başbakanın evinden ‘işine' bisikletle gittiği bir ülkede kraliçenin bisiklet şirketine ödül vermesine şaşmamak gerek. Kask takmadığı için eleştirilen David Cameron, bu detay göz ardı edilirse alternatif ulaşımın kişisel liderliğini üstlenmiş durumda.

Özetle; ekoloji ile ekonominin tam kesişme noktasında yer alan bisiklet, şehirli insanı hedefleyen sayısız marka için bu hedef kitle için anlamlı bir ‘ulaşım aracı'.