Yeni Rüzgar Enerjisi Yatırımlarını İptal Edecek



Çin Ulusal Enerji İdaresi (NEA), sekiz eyalet ve bölgede planlanan yeni rüzgar enerjisi yatırımlarına ilişkin olarak açıklama yaptı. NEA tarafından yapılan açıklamada, kapasite fazlası olması sebebiyle enerji ziyanlığı oluşturduğu düşüncesinin hakim olması yüzünden yeni rüzgar enerjisi yatırımlarının iptal edileceği belirtildi.

Çin’in batısında yer alan birçok rüzgar çiftliği, ana iletim şebekelerine bağlı olmaması sebebiyle üretilen enerji fiilen yok oluyor. Çin Ulusal Enerji İdaresi, bu sebepten İç Moğolistan, Ganzu, Ningxia, Xinjiang bölgelerinde ve kuzeydoğudaki Heilongjiang ve Jilin’de rüzgar enerjisi üreticilerine rüzgar enerjisi santralleri için yeni ruhsat verilmeyeceğini ilan etti.

Bu kararın ardından iletim şebekeleri işletmecileri de yeni rüzgar projelerini enerji ağına bağlamama kararı aldılar. Ayrıca şu an için inşa aşaması devam eden veya Xinjiang ve Gansu’da çalışmakta olan bir sürü büyük çaplı rüzgar çiftliklerinin faaliyetine de son verilecek. Bu iptal kapsamında İç Moğolistan, Ganzu, Ningxia, Xinjiang bölgelerinde ve kuzeydoğudaki Heilongjiang ve Jilin’de bulunan ya da inşa aşaması devam eden birçok önemli rüzgar enerjisi çiftliği faaliyetini sona erdirmek zorunda kalacak.