Yeni Sulukule, Taşoluk



Hüseyin Hallaç'ın, dairesini belirlediği kuradan sonra kürsüden inerken, aklında kızı ve damadını da yanına almak var. Ev sahibi olduğu için seviniyor ama diğer Sulukuleliler gibi, taksidi nasıl ödeyeceğini düşünüyor. O, ağustosta yerleşeceği Taşoluk'taki dairesine kavuşurken, ağabeyi Mehmet Asım, 'muhaliflerin' başını çekiyor. Sulukule'den ayrılmayacağını söylüyor. Kardeşi için, "Ne hali varsa görsün" diyor, "Sürüden ayrılanı..."

Şu halde, 'İlle de Roman olmak' yetmiyor; Sulukule, Mehmet Asım ile kardeşi Hüseyin gibi bir evi yeterli bulmadığı için 'sürüde kalan' ile bir evi bile olmadığı için 'sürüden ayrılan' diye bölünüyor. Fakat ikisi de "Keşke burada kalabilseydik" sözünde birleşiyor.

Edirnekapı'daki Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'ndeki dünkü toplantı, Neslişah Sutan ile Hatice Sultan mahalleleri, yani Sulukuleliler için 'yol ayrımı' buluşmasıydı. Fatih Belediyesi'nin, 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında Sulukule'de 'iyileştirme' başlatacağını açıkladığından beri iki mahalle, yıkma ve yıktırmama 'direnişlerine' sahne oluyordu.

Başaran, belediye oldu ve iki mahalledeki 754 mal sahibi ve 434 kiracıya yol göründü. Mal sahipleri, Sulukule'nin yerine yapılacak yeni konutlarda hak sahibi, kiracılar ise TOKİ'nin, Sulukule'ye 45 kilometre uzaklıktaki, Gaziosmanpaşa Taşoluk'taki konutlarda 180 ay vadeyle ev sahibi olacaktı. Ve dün, kiracılardan 202'si için kuralar çekildi.

Günay Tokay ve Derya Tokay, kuralarını çekip güleç yüzleriyle kürsüden indiler. Günay Tokay'a göre bu fırsat olmasaydı ev edinemezlerdi. Eşi Derya, hatıralarını Sulukule'de bırakacağı için üzgündü ancak muhitin bir kısmının Taşoluk'a gelecek olmasını teselli sayıyordu. 60 yaşındaki Yüksel Dinç, öyle sevinçliydi ki, oynayarak çıktığı kürsüden oynayarak indi. Bir ara soluksuz kaldı.

Naim Ceylan, "Şükür, kiracılıktan kurtuluyoruz" diyordu. Ceylan iş buldukça çalışıyormuş. Endişesi, işsiz kaldığı vakit evin borcunu ödeyememekmiş. "Ya bizi dışarı atarlarsa?" diye soruyor.

Nasıl gidip geliriz?
Aynı soruya Göksel Küçükatasayan, eşi Fulya ve kızı Sevgi de yanıt bulamıyor. Küçükatasayan seyyar satıcı. Evde altı nüfus var. Kirası 200 YTL'ymiş. "Taşoluk'a nasıl gidip geleceğiz, bilmiyorum, Allah yardımcımız olsun" diyor. Fikret Civelek, "Olmaz" diyor, "burada paran olmuyor, bakkaldan yarım margarin, 50 gram çay, şeker alıyorsun. Taşoluk'ta kim kimi tanır, kim kime verecek!"

İlk çekiliş son bulurken, aidatını ödeyemeyeceği halde ömründe ilk kez ev sahibi olmanın hazzını tadan Sulukuleliler, kompleksten sevinçle ayrıldı. Çok değil, ağustos ayında evlerine yerleşeceklerdi. Ağustos ayında teslim edilmesi planlanan toplu konutların aylık ödemesi 270 YTL.