"Yeni Teşvik Yasası'nda Süre Uzatılsın"

Foto: İbrahim Yakut (AA)

Dernek yöneticileriyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Alaaddin Korkutata, geçen yıl yürürlüğe giren Yeni Teşvik Yasasının bölgeyi olumlu yönde etkilediğini söyledi. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda işadamının yönünü bölgeye çevirmeye başladığını kaydeden Korkutata, "Buradaki işadamlarıyla beraber yatırıma yönelik talepler oldu. Başlatılmış çözüm sürecinin bunda büyük faydası oldu. Ürkek sermaye buraya gelmek istemiyordu. Çözüm süreci ve Yeni Teşvik Yasası bölgede olumlu bir atmosfer oluşturdu" dedi.

OSB'nin altyapısı yetersiz

Yatırımların, Organize Sanayi Bölgesinin altyapısının buna müsait olmaması nedeniyle istenildiği gibi ilerlemediğini kaydeden Korkutata, "Önceden yatırım yapmak için yer alan, ancak yatırımını gerçekleştirmeyen işadamları bunu bir hak gibi görüp o yeri bırakmak istemeyince sıkıntılar yaşandı. Şu anda ikinci etap organize sanayi bölgesi için çalışma başlatıldı" diye konuştu. Yeni Teşvik Yasası'ndan yararlanmak isteyen işadamlarının 2013 yılı sonuna kadar başlatmış oldukları yatırımın en az yüzde 10'unu tamamlaması gerektiğini ifade eden Korkutata, şunları kaydetti:

"İşadamları, yatırımının yüzde 10'unu tamamladığı takdirde KDV istisna hakkı, vergi muafiyeti, organize sanayi bölgesindeki yerlerde 12 yıl boyunca sigorta işçi ve işveren hissesinden faydalanmak, 2,5 milyona yakın faizsiz kredi desteği, bedelsiz arsa tahsisi gibi avantajların tamamından faydalanabiliyorken, yüzde 10'luk yatırımı gerçekleştiremeyen müteşebbislerimiz bunun tamamından faydalanamıyor. Şu anda 15-20 gündür Türkiye'de gündemi meşgul eden problemler var. Bu nedenle Yeni Teşvik Yasası diğer gündemlerin gölgesinde kalmasın. Yeni Teşvik Yasasından yararlanmak için sürenin uzatılmasını istiyoruz".