Yeni Yapı Denetim Yasası İnşaat Sektörünü Vuruyor

ATSO Başkanı Erol Öztürk, yeni Yapı Denetim Yasası sebebiyle deprem bölgesinde inşaat sektörünün durduğunu söyledi. Öztürk, tek katlı bir ev için daha temele kazma vurmadan 5 milyar 100 milyon liralık harç ve çeşitli kalemlere para talep edildiğini kaydetti.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Erol Öztürk, özellikle deprem bölgesinde inşaat işlerinin yeni Yapı Denetim Yasası sebebiyle durduğunu söyledi. Öztürk, tek katlı bir evin yapımına başlanmadan ve daha temele kazma vurmadan 5 milyar 100 milyon liralık harç ve çeşitli kalemlere paralar talep edildiğini belirterek, bu sebeple kimsenin konut yapmadığını belirtti.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Yapı Denetim Yasası’nın çok ağır şartlar içerdiğini belirterek bu nedenle Sakarya’da inşaat işinin durduğunu, bunun da işsizliği körüklediğini kaydetti. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Sakarya’da da ekonominin lokomotifinin inşaat olduğunu vurgulayan Öztürk, “Adapazarı’nda bir vatandaştan 100 metrekare bir ev yapmak için daha temele kazma vurmadan zemin etüdü hariç kağıt üzerinde yapılan işlemler için tam 5 milyar 100 milyon lira talep ediliyor. Tabii ki tek katlı ev yapacak kadar parası olan vatandaş ise bundan vazgeçiyor. 5 milyar lirayla evinin yarısını yapacağını düşünüyor ve söz konusu yasanın yeniden düzenlenmesini bekliyor.” dedi.

Sakarya deprem bölgesinde 1 ya da 2 katlı evlerin yıkılmadığını, bu sebeple Yapı Denetim Yasası’nda halkın beklentisi doğrultusunda kanunun yeniden ele alınmasını isteyen Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yapılırsa inşaat işlerinde önemli bir hareketlilik başlar. Dolayısıyla ticaret canlanır ve istihdam sağlanmış olur. Hükümetin bu konuda duyarlı olması gerekir. Ankara’da bu konunun ele alındığını duyduk. Ancak yasa halkın istekleri doğrultusunda bir an önce değiştirilirse daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Bu yasa hafifletilir hafifletilmez inşaat işinin nasıl canlandığı görülecektir.”

Öztürk’ün bu açıklamasına AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım’dan destek geldi. Yıldırım, yaptığı açıklamada, zemin etüdünün mutlaka yapılması gerektiğini, ancak diğer işlemlerin yeniden ele alınmasının inşaat piyasasının canlanması için gerekli olduğunu söyledi. Yıldırım, bu konuda Ankara’da gerekli girişimleri yapacaklarını ifade etti. Bu arada İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Ahmet Erdem, Adapazarı zemininin çok kötü olduğunu belirterek az katlı yapıların sorun teşkil etmeyeceğini, ancak çok katlı hasarlı ya da hasarsız tüm binaların olası bir depremde potansiyel tehlike oluşturacağını söyledi. Erdem, yaptığı açıklamada, Sakarya’da 25 bin hasarlı binadan halen 8 bininin onarılmadığını kaydederek hem bu binaların hem de sayıları 15 bini bulan çok katlı hasarsız gibi görünen binaların muhtemel bir İstanbul depreminde kötü sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi. Erdem, hasarsız gibi görünen binaların, geçirdiği depremlerle strese girdiğini ve dayanma gücünün kalmadığını da kaydetti.