Silahtarağa ‘Kültür Sanat’ Santrali



Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk enerji tesisi olan Silahtarağa Elektrik Santrali, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, Ciner ve Doğuş gruplarının kurucu ortaklığında yürüteceği ‘Santral İstanbul’ projesiyle kültür-sanat merkezine dönüştürülüyor. ‘Santral İstanbul’ projesi, 1911’de kurularak Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk enerji tesisi olarak hizmet veren ve 1983’te faaliyetine son verilen Silahtarağa Elektrik Santrali’nin korunmasını ve bir çağdaş sanatlar müzesi, kültür ve eğitim merkezine dönüştürülerek yeniden işlevlendirilmesini amaçlıyor.

Silahtarağa’daki şantiye alanında düzenlenen stratejik kurucu ortaklık imza töreninde, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Ciner Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Oğuz Özerden ve Rektör Prof. Dr. Aydın Uğur, protokole imza koydu.

Mayıs 2004’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne tahsis edilen Silahtarağa Elektrik Santrali’nin, ‘Santral İstanbul’ olarak hayata geçtiğinde ulusal ve uluslararası etkinliklere evsahipliği yapacağı belirtildi.

‘Santral İstanbul', Çağdaş Sanat Müzesi, Enerji Müzesi, Uluslararası Rezidans Programı, Kütüphane ve Bilgi Merkezi, Avrupa Sanat Sokağı, Uluslararası Kültür Ağı ve STK Merkezi, Eğitim Programları ve Kentsel Dönüşüm birimlerinin yanı sıra, konser salonları, 7 bin kişilik açıkhava anfitiyatrosu, kafe-restoran ve rekreasyon alanlarından oluşacak.