Dubai'de 'Towers' Devri Başlıyor

Dubai'nin iktidar hırsı taşımamasıyla tanınan şeyhi Raşid Mahdum öldü. Yerine 'Dubai Towers' projesinin mimarı olan kardeşi geçirildi. Dubai Emiri Şeyh Mahdum Bin Raşid El Mahdum, dün özel bir ziyaret için bulunduğu Avustralya'da öldü. Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ve Başbakanı olan Şeyh Mahdum'un vefatıyla 'halkının refahına hayatını adamış tarihi bir liderin kaybedildiği' açıklandı. Ancak ölüm nedeni belirtilmedi. Bazı diplomatlar 62 yaşındaki Emir'in kalp sorunlarından dem vururken, Avustralya televizyonu kalp krizi geçirdiğini aktardı.

Törene Erdoğan gidiyor
28 Aralık'tan beri Brisbane'de olan Emir'in, bir yaşındaki yarış atlarının satıldığı 'Magic Millions' adlı fuara katılmak için kentte bulunduğu belirtildi. Şeyhin naaşı dün, kendisine ait Boeing 747-400 tipi uçakla ülkesine gönderildi. Dubai'de, 40 gün yas ilan edilip resmi daireler yedi günlüğüne kapatılırken, BAE borsası işlemleri durdurdu. Televizyonda ise normal yayın kesilip, ekrana Emir'in gülümseyen bir fotoğrafı yerleştirildi ve Kuran okundu.

Ülkeyi kardeşlerinin yönetmesini isteyen Şeyh Mahdum 1990' dan, yani babası Şeyh Raşid'in ölümünden beri Dubai'yi yönetiyordu. Kaç eşi ve çocuğu olduğu bilinmeyen ve çok popüler biri olan Emir, uluslararası alanda ise önemli at yarışlarına katılan Godolphin Harası'nın ortağı olmasıyla tanınıyordu. Şeyh Mahdum, 2004'te ölen BAE kurucu lideri ve Devlet Başkanı Şeyh Zayid bin Sultan el Nahayan'a yakındı ve başkanlığın oğlu Şeyh Halife Bin Zayed el Nahayan'a sorunsuz şekilde geçmesinde kilit rol oynamıştı. Bugünkü cenaze törenine katılmak üzere Başbakan Tayyip Erdoğan da Dubai'ye gidecek.

Yeni Emir Muhammed
Dubai'nin yeni Emir'i ise 1971 yılından beri BAE Savunma Bakanlığını yürüten veliaht prens Şeyh Muhammed Bin Raşid El Mahdum oldu. Şeyh Mahdum'un kardeşi Şeyh Muhammed'in, anayasa uyarınca Emir'in yerini aldığı açıklandı. Dubai'nin dünya sosyetesinin ilgi odağı olmasını sağlayan Şeyh Muhammed, Türkiye'de 5 milyar dolarlık 'gayrimenkul yatırım ortaklığı' (GYO) anlaşması ile tanınıyor. Şeyh Muhammed, Dubai Towers projesi dahil çeşitli yatırımları içeren anlaşmanın İstanbul'daki imza törenine Başbakan Erdoğan ile birlikte katılmıştı.