"Yeniden İşlevlendirme ve Galata Rum Okulu Örneği"



Galata Rum Okulu Çalıştayları, "Yeniden İşlevlendirme ve Galata Rum Okulu Örneği" temalı kolokyum ile başlıyor.

Hollanda Mimarlık Enstitüsü (NAI) ve Galata Rum Okulu Vakfı, yeniden işlevlendirme olgusunu ve Galata Rum Okulu örneğini tartışmak üzere bir araya geliyor. Kolokyum, 19 Kasım Pazartesi günü 10:30 – 17:30 saatleri arasında Galata Rum Okulu’nda gerçekleşecek.

Etkinlik duyurusunda şu ifadelere yer veriliyor:

"İstanbul ve yapıları 15. yüzyıldan beri geçicilik ve kendiliğindenliği deneyimliyor. Yangın, savaş, mübadele, sosyal baskı ve diğer pek çok nedenle kentlilerin kompozisyonu ve binaların kullanım biçimleri sürekli değişiyor. Hollanda’da ise geçicilik/kullanılmama deneyimi daha çok uydu kentyeni köy ve Vinex mahalleleri gibi yeni planlama anlayışlarının egemen hale gelmesi, kent merkezindeki binaları kullanacak kentli nüfusun çeperde yaşaması, endüstri ve ofis yapılarının işlevlerini yitirmesi gibi nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Kentteki binaların kullanılmaması, yeniden işlevlendirme ihtiyacının doğmasına neden oluyor. Boşluğa neden olan olguların farklılığıyla birlikte, İstanbul ve Hollanda arasındaki bu benzerliği değerlendirmek istedik.

İstanbul, tasarlandığı amaçla kullanılamayan binaları yeniden işlevlendirme konusunda önemli bir potansiyel taşıyor. Galata Rum Okulu da bu binalardan biri. Çeşitli nedenlerle İstanbul’daki Rum nüfusunun ciddi biçimde azalması, defalarca okul binasına el konup sonra iade edilmesi ve şu anda asıl fonksiyonuna bağlı olarak tekrar açılsa bile yeterince öğrencisinin olamayacak olması gibi nedenlerle Rum Okulu Vakfı, binayı farklı bir fonksiyonla değerlendirmeye karar verdi ve bu fonksiyonu kültür alanıolarak benimsedi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti ile başlayan süreçte, İKSV ve bağımsız sanatçılar binayı geçici olarak kullandılar.


Bu etkinlikle, bir yandan Galata Rum Okulu’nun şu anda asıl işlevi ile kullanılamamasını ve Galata bölgesinin sosyo-ekonomik tarihinin değişimini göz önüne alarak, diğer yandan da Hollanda'nın yeniden işlevlendirme deney[im]lerinden yararlanarak, Rum Okulu’nun nasıl yeniden işlevlendirilmesi gerektiğini ele alan bir zihin egzersizi yapmak ve bilgi paylaşımı ortamı geliştirmek istiyoruz.

Hollanda, Türkiye ve Yunanistan'dan yeniden işlevlendirme, programlama ve kültür yönetimi konularında uzman kişiler ile mimarları bir araya getirerek; Rum Okulu kültür fonksiyonuyla yeniden işlevlendirilirken vizyonun ne olacağını, kentle ilişkisinin nasıl kurulacağını, ait olduğu topluluğu nasıl temsil edeceğini tartışmak istiyoruz. Bunun yanı sıra, vakıf yapısına sahip bir kurumun kültür yönetimi konusunu nasıl ele alması gerektiğini, binanın olası kullanım senaryolarının oluşturulmasına ve bu senaryoların mekansal karşılıklarını arayan kavramsal tasarım projelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz."


Kolokyum Programı

10:30 – 11:00 Açılış konuşmaları

11:00 – 12:30 Galata ve Galata Rum Okulu Bağlamı
Moderatör: Foti Benlisoy
Konuşmacılar: Edhem Eldem, Ari Çokona, Elçin Macar, Hasan Kuruyazıcı

13:00 – 15:00 Kültür Yönetimi ve Programlama
Moderatörler: Ayça İnce, Merve Bedir
Konuşmacılar: Kiryakos Kouçomalis, Agathoniki Tsilipakou, Eva de Klerk, Görgün Taner, Osman Kavala, Pieter Kuster, Asu Aksoy

15:30 – 17:30 Yeniden İşlevlendirme ve Mimarlık   
Moderatör: Aykut Köksal
Konuşmacılar: Nevzat Sayın, Han Tümertekin, Korhan Gümüş