Net Holding Kooperatif Gibi Çalışacak

Bodrum'da 10 milyon metrekare arazi üzerine çok kapsamlı bir tesis inşa edecek olan Net Holding, projeyi villaların kağıt üzerinden yapacağı satışları ile finanse edecek. İstanbul Yaklaşımı kapsamında olan borçlarını kapatmak için harekete geçen Besim Tibuk'un sahibi olduğu Net Holding, bir yandan da Bodrum'da 'önce sat sonra yap' mantığı ile işleyecek olan bir proje için çalışıyor. Bodrum'da 10 milyon metrekarelik arazinin üzerine 5 bin villanın ve bir çok otellin bulunduğu çok kapsamlı bir tesis inşa edecek olan şirket, inşaata başlamadan önce müşterilerden villaların değerinin yüzde 25'ini alacak.

Bu yöntem ile hiçbir finansal yükün altına girmeyeceklerini belirten Net Holding İcra Kurulu Başkanı Haluk Elver, "İsveç'li bir şirketle anlaştık villaları proje üzerinden bizim yerimize satacaklar. Müşterilerden ilk olarak proje üzerinde gördükleri villanın değerinin yüzde 25'ini alacaklar. Kaba inşaat tamamlandığında kalan yüzde 30'luk kısmı alınacak. İnşaat bitince de borcunun tamamını ödeyen müşteri, vilanın tapusunu alacak" diye konuştu.

Villalar 10 yılda bitecek
Bordum'daki projenin çok kapsamlı olacağını ifade eden Elver, "Tesis içerisinde 5 bin adet villa, 4 adet otel, bir golf salonu ve bir de alış veriş merkezi olacak" dedi. Villaların satılmaya başlandığı anda inşaatın da başlayacağına dikkat çeken Elver, tesisin yapılacağı arazinin Net Holding'e ait olduğunu kaydetti. 5 bin konutun Net Holding'e toplam ne kadar gelir getireceği ile ilgili bilgi vermeyen Elver, söz konusu projenin 10 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Elver, projenin inşaat alanının ise 760 bin metrekare olacağını ifade etti.

Satacağı otel 15 milyon dolar
İstanbul Yaklaşımı kapsamından olan borçlarını kapatmaya çalıştıklarını vurgulayan Elver, "Yaklaşım'a olan toplam borcumuz 75 milyon dolar düzeyinde. Anlaşma gereği bunun 2012 yılına kadar taksitler halinde ödemenmesi gerekiyor. Fakat biz borcumuzu en kısa sürede kapatma taraftarıyız" dedi. Bu doğrultuda Kuşadası'nda bulunan 181 odalı Sunset Turistik İşletmeleri'ni satma kararı aldıklarını da hatırlatan Elver, "Satış işleminden ortalama 15 milyon dolar gelir bekliyoruz. Yaklaşım'a olan borcun bitmesi için gerekirse gayrimenkul satışlarımız devam edecek" dedi.

İlk yarıda zarar açıkladı
Bu yılın ilk yarısını 7 milyon 488 bin YTL zararla tamamlayan Net Holding, geçen yılın ilk altı ayında 179 bin 114 YTL net kar elde etmişti. Şirketin net satışları ilk altı ayda 2004'ün aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 4 milyon 999 bin YTL'ye çıktı. Toplam aktif büyüklüğü 294 milyon 613 bin YTL olan Net Holding'in dönen varlıklarının değeri 88 milyon 497 bin YTL, duran varlıklarının değeri ise 206 milyon 116 bin YTL seviyesinde. Şirketin 2 milyon 228 bin YTL kısa vadeli, 90 milyon 656 bin YTL de finansal borcu bulunuyor.