Yenikapı için Seçilen 9 Proje Ödüllendirildi



'Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı' Uluslararası Ön Seçmeli Proje Temini için projesi uygun bulunan 9 mimarlık ofisi, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı. Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda düzenlenen gala yemeğine, Prof. Dr. Süha Özkan, Sinan Genim, Prof. Dr. Enzo Siveiero ve Prof. Dr. Michael Sorkin’in de aralarında bulunduğu seçici kurul üyeleri ile projesi uygun bulunan mimarlar ve Büyükşehir bürokratları katıldı.



Yemekte konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 42 başvurudan 9’unun seçici kurul tarafından uygun bulunarak davet edildiğini hatırlatarak, “Bugün buraya davet edilen siz meslektaşlarımla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Mimarların Pazartesi günü projelerini sunacaklarını ve seçici kurulun son değerlendirmesini yapacağını dile getiren Topbaş, “Yenikapı’da ortaya çıkacak olan Müze İstanyon, hem İstanbul’un tarihine ışık tutacağını, hem de çok önemli ulaşım akslarını birleştirerek raylı sistemle hızlı ve kaliteli erişim imkanı sunacak” şeklinde konuştu. Yenikapı’da en iyi projenin hayat bulması için projelerin seçilmesinde asla müdahil olmadıklarının altını çizen Topbaş, “Böyle bir projeye destek verdiğiniz bütün mimarlık gruplarına çok teşekkür ediyorum” dedi.



Gecede daha sonra Uluslararası Seçici Kurul tarafından belirlenen 9 uluslararası davetli ekibe 100 bin dolarlık ödülleri ve teşekkür plaketleri Başkan Kadir Topbaş tarafından takdim edildi. Başkan Topbaş, kurul üyelerine de teşekkür plaketi verdi.



'Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı' Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Proje Temini Hizmet Alımı’nın gerçekleştirileceği proje alanı, İstanbul Tarihi Yarımada’ da Aksaray-Hava Alanı Metro, Taksim-Yenikapı Metro ve Avrupa ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan Marmaray Tüp Raylı Geçiş Hattı’nın bulunduğu noktada yer alıyor.

Ulaşım projelerinin uygulanması sırasında yapılan kazılarda bin 600 yıllık 'Theodosius Limanı' kalıntılarından, 8 bin 500 yıl öncesine ait İstanbul’ daki ilk Neolitik dönem yerleşmelerine ve Meosen döneminin buluntularına rastlanıldı. Alanın bu önemli özellikleriyle, hem kent için çevresiyle bütünleşen çağdaş bir transfer alanı, hem de dünya tarihi ve kültürel mirası açısından önemli olan arkeolojik buluntuların arşivlenip, sergilenebildiği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği destek programlarını da içeren bir çekim noktası olarak yeniden tasarlanılması hedeflendi.



Gecede ödül alan 9 davetli ekip

TABANLIOGLU MİMARLIK, SELGASCANO/ Jose SELGAS RUBIO – Lucia CANO PINTOS, TERRY FARREL & PARTNERS, EAA-EMRE AROLAT ARCHITECTS, EISENMAN ARCHITECTS + AYTAÇ ARCHITECTS, CAFER BOZKURT MİMARLIK + MECANOO ARCHITECTS, MİMARLAR VE HAN TÜMERTEKİN + HASHIM SARKIS STUDIOS, ATELYE 70 + CELLINI FRANCESCO + INSULA ARCHITECTURE E INGEGNERIA ve MVRDV + ABOUTBLANK.