"Yenikapı Meydan Düzenlemesi" Camiye Tosladı!



İlk aşamasını denizin doldurulmasının oluşturduğu Yenikapı Projesi'nin ikinci aşamasına geçildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 28 Ağustos 2013 tarihinde yaptığı, 'Yenikapı Meydanı Rekreasyon Alanı Düzenleme İnşaatı' ihalesi sonuçlandı. Sonuç ilanı 7 Ekim 2013 tarihinde yayımlanan ihaleyi, 83.783.218 TL’ye Nuhoğlu İnşaat ve Dalgıçlar İnşaat ortaklığı kazandı. Tamamlanmak üzere olan ve ihalesi 2011 yılında yapılan birinci aşama denizin doldurulması işi ihalesini ise 30.881.032 TL’ye Nas İnşaat üstlenmişti.

Yenikapı'ya trafik düzenlemesi

Yurt Gazetesi'nden Mehmet Demirkaya'nın haberine göre, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın, yeni miting ve gösteri alanı olarak sunduğu, Yenikapı Projesi'nin temelini aslında trafik düzenlemesinin oluşturduğu ortaya çıktı. Projeye göre sahil yolu genişletiliyor, 3 yerde köprülerle 'U' dönüşü sağlanıyor, İDO önündeki otobüs durakları kaldırılıyor. Samatya sahilinde otobüs durakları ve otopark oluşturulacak. Türkmenistan Parkı’nın yerine oluşturulacak yeni otoparkın önüne, hem Sirkeci yönü için hem de Bakırköy yönü için köprülü 'U' dönüş yapılacak. Yenikapı sahilindeki ana kavşak yeraltına alınacak. Buradaki, trafiğin sıkışmasına neden olan Aksaray yönüne dönüş kaldırılacak. Bunun yerine, İDO önündeki otobüs durakları yerine yapılacak köprülü 'U' dönüş ile Aksaray istikametine gidilebilecek.

Düzenleme yapmayı gerektiriyor

Söz konusu yeni trafik düzenleme projesi, Kumkapı’daki 'Balıkçılar Camisi ve Balıkçılar Hali'ne denk geldi. Projenin gerçekleşebilmesi için caminin ve Balıkçı Hali'nin bir kısmının kaldırılması gerekiyor. Ne olursa olsun bir caminin yıkılması, hiçbir iktidarın hele bir de seçim arifesinde kolay kolay göze alabileceği bir durum değil. Ancak Taksim-Yenikapı metro hattı, Marmaray ve buraya bağlanacak olan Atatürk Havalimanı-Aksaray Hafif Metro hattı Yenikapı’da ciddi bir düzenleme yapmayı gerektiriyor. Bunun için caminin kaldırılması büyük bir olasılık gibi görünüyor.