Yenikapı'daki Dolgu Alan Yeniden Kazılıyor



Arıtma tesisi, doldurulan alanın 330 bin metrekarelik kısmı kazılıp yeraltına yapıldıktan sonra, üzeri eskisi gibi düzenlenecek. İBB, iki yıl önce denizin doldurulması işini 83 milyon 783 bin 218 TL’ye Nuhoğlu İnşaat firmasına ihale etmişti.

İBB’nin yan kuruluşu İSKİ, Yenikapı Miting Alanı’nın altına yapmayı planladığı, “Yenikapı Biyolojik Atıksu Arıtma ve Çamur Bertaraf Tesisi Projesi” için ÇED raporu hazırlattı. İSKİ tarafından, İstanbul Valiliği’ne sunulan söz konusu projenin ÇED raporu, 15 Aralık 2015 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda değerlendirilecek.

Arıtma tesisi, bölgede gerekli büyüklükte kamulaştırılabilecek arazi bulunamadığı için, Yenikapı dolgu alanının altına yapılacak. Yaklaşık 950 bin metrekare büyüklüğündeki dolgu alanının 330 bin metrekarelik bölümü kazılarak arıtma tesisi yapılacak. Arıtma tesisi yeraltına yapılacağı için, dolgu alanı 10 metre derinliğinde kazılacak. Tesis yapılıp tamamlandıktan sonra üzeri eskisi gibi yeniden düzenlenecek. Projelendirme ve yapım işleri 4 yıl içinde tamamlanması öngörülen arıtma tesisinin 2020 yılında işletmeye alınması bekleniyor.

Yurt Gazetesi'nden Mehmet Demirkaya'nın haberine göre, arıtma tesisinin dolgu alanına yapılmasının gerekçesi raporda şöyle açıklandı: “Yenikapı Atıksu Toplama Havzası’nda nihai hizmet yılında oluşacak atıksu miktarını biyolojik metotlar ile arıtmak için gerekli arazi yaklaşık 33 hektardır. Fakat söz konusu proje alanında bu büyüklükte kamulaştırılacak bir alan yoktur. Bu sebeplerden dolayı havzanın mevcut altyapı sistemleri, nüfus yoğunlukları ve alternatif araziler göz önünde bulundurularak, projenin Yenikapı’da bulunan gösteri ve miting alanı olarak kullanılan dolgu alanında yerin altında olacak şekilde yapılması uygun görülmüştür. Böylece Yenikapı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için yeterli alan yaratılacak ve bölgedeki alan sıkıntısı projenin önünde bir engel olmaktan çıkacaktır.”

Yenikapı’da 1988 yılında yapılan atıksu ön arıtma tesisi ve bu tesisin derin deniz deşarj yapısının dolgu alanına çok yakın olması nedeniyle bölgenin yeni tesis için bölgenin seçildiği vurgulanan rapora göre, arıtma tesisinde arıtılacak atıksular, mevcut Yenikapı Ön Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Yapısı ile Marmara Denizi’ne verilecek. Tesiste oluşacak arıtma çamuru ise merkezi çamur yakma tesisine ya da yakma amacıyla gerekli izin ve lisansı alınmış çimento fabrikalarına gönderilecek.

İBB 2013 yılında, Yenikapı sahil kısmındaki Marmara Denizi’nin yaklaşık 950 bin metrekarelik kısmını doldurmak için ihale açtı. “Yenikapı Meydanı Rekreasyon Alanı Düzenleme İnşaatı” adı altında açılan ihale 28 Ağustos 2013 tarihinde yapılmıştı. “Belli istekliler arasında” ihale yöntemiyle yapılan ihaleyi, 83 milyon 783 bin 218 TL’ye, Nuhoğlu İnşaat San. Tic. A.Ş. + Dalgıçlar İnşaat Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ortak girişimi almıştı. İBB işin sözleşmesini ise 3 Ekim 2013 tarihinde imzalamıştı. Bu işin İBB’ye maliyeti, yaklaşık 42 milyon doları yani ihale tarihindeki döviz kuruna göre 83 milyon 783 bin 218 TL’yi bulmuştu.