Yenikapı'daki Kazılar Bu Ay Sonunda Bitiyor



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi Kadıköy-Üsküdar delme tünellerinde TBM (köstebek) cihazıyla Üsküdar Makas tüneline ulaşılması nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Kadıköy-Ayrılıkçeşme'deki tünel girişinde basın mensupları ile birlikte personel taşıma aracına binen Bakan Yıldırım, kazısı tamamlanan Yavuz Tüneli'nin 3 bin 75 metrelik bölümü gezdi. Yerin 35 metre altındaki makas tünelinde Türk ve Japon çalışanları kutlayan Bakan Yıldırım daha sonra burada bir konuşma yaptı. Biz sadece Marmaray yapmıyoruz, aynı zamanda Boğaz'ın 60 metre altında Asya ile Avrupa'yı birleştiriyoruz" diyen Yıldırım, Yavuz Tüneli'ne paralel olarak ilerleyen Atatürk Tüneli'nin ise 385 metre geride olduğunu ve yaklaşık 1.5 ay sonra makas tüneline ulacağını ifade ederek çalışmaların dikkatli olarak sürdüğünü söyledi.

Tarih gün ışığına çıktı

Yıldırım, arkeolojik kazıların projenin tamamlanma süresini etkilediğini hatırlatarak "Yenikapı'daki kazılar ne durumda?" diye soran basın mensubuna, bu projenin birçok yan faydasından birinin de İstanbul'un tarihini gün ışığına çıkarması olduğunu belirtti. Binali Yıldırım, "Kazılarda gördük ki İstanbul'un tarihi bilinenden çok daha eski. Öylesine eski ki 8 bin 500 yıla kadar gidiyor. İnşallah, arkeologlar 8 bin 500 yıl öncesini görmek istemez. Öyle bir şey olursa biz projeyi göremeyiz. İstanbul projeyi göremez. Şu ana kadar 3,5 yıl kaybettik. Neden? Arkeolojik kazılar yüzünden işte. Bu da bizim, İstanbul'un geçmişine, tarihine, kültürel zenginliklerine verdiğimiz önemin sonucudur" diye konuştu. Ancak kazı işinin sonuna gelindiğinin vurgulayan Yıldırım, "Zannediyorum bu ay içinde, kazıların devam ettiği Yenikapı'da da işler bitmiş olacak. Böylece proje bundan sonra daha da hızlı şekilde ilerleyecek" dedi.

77 kilometre uzunluğunda olacak

Marmaray Projesi'nin Gebze'den Halkalı'ya toplam 77 kilometre uzunluğunda olacağını ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu hatta toplam 40 istasyon bulunacağını ifade etti. Yıldırım, bu hatta sefer yapacak toplam 440 adet trenin Sakarya'daki hızlı tren fabrikasında Güney Kore-Türkiye ortaklığı ile yapılacağını anlattı. Marmaray'ın 2012 yılı sonunda tamamlanacağını ifade eden Yıldırım, "Bu proje İstanbul için çok faydalı olacak. Toplu taşımacılıktaki payı yüzde 7'den yüzde 28'e çıkartacak" dedi.