Yenikapı'nın İlkleri



İstanbul’un tarihini 8500 yıl geriye götüren Yenikapı kazılarında ilk İstanbullulara ait pek çok eşya da bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde koruma altına alınan çok sayıda müzelik eser Yenikapı’da kurulması beklenen müzeyi bekliyor. Neolitik dönem izlerini taşıyan eserler İstanbul’un tarihini binlerce yıl geriye taşıdığı gibi tüm dünyanın da ilgisini çekmeyi başardı.

Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, neolitik dönem kazılarında ilk İstanbullulara ait ayak izleri ve kullandıkları araç gereçler dünyanın eşsiz eserleri arasına girdi. Ahşap kano kürekleri, kemik kaşık ve ilk İstanbulluların ayak izleri Yenikapı’nın en önemli buluntuları arasında yer aldı. Çanak çömlek parçası olarak küçümsenen kazılardan çıkan bu eşsiz eserler İstanbul’un tarihini değiştirdi. Hali hazırda Theodosius limanın devamı olduğu düşünülen Aksaray Yenikapı meydanındaki kazıların da aynı titizlikle devam etmesi gerekiyor. Uzmanlara göre buradaki kazılardan da çok önemli buluntular gelmesi yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor.

İşte o buluntulardan bazıları

1 – İl İstanbullulardan bizlere miras kalan 8500 yıllık spiral bezemeli kemik kaşık. Yenikapı neolitik alanda bulundu.

2 – Yenikapı kazıları kakma camlarla süslü 1200 yıllık ahşap tarak. Başka bir örneği yok.

3- Yenikapı kazılarında bulunan 1500 yıllık sandalet. Üzerinde Grekçe ‘sağlıkta kullan hanımefendi, güzellik ve mutlulukta giy’ yazıyor.

4- Yenikapı kazılarında bulunan bir batıkta çıkan anfora. 1200 yıl önce Kırım’dan gelen üstüne yelkenli bir gemi kazınmış eşsiz bir yapıt.

5 – Yenikapı neolitik alanda yapılan kazılarda çıkan dünyanın en eski kano kürekleri. 8 bin yıllık ahşap kürekler dünyada tek.

6 – 1200 yıl önce batmış gemide bulunan hasır sepet içinde vişne çekirdekleri. Vişnenin tohumları artık arkeoloji müzesinde.

7- Yenikapı kazılarında 1600 yıl öncesine ait fildişi figürin başı. Olağanüstü bir işçlik ve mükemmel bir sanat eseri.

8 – Yenikapı neolitik alanda bulunan ilk İstanbullulara ait ayak izleri. 8000 bin yıl önce yaşayan topluluğun ayak izleri dünya arkeolojisinde de büyük yankı uyandırdı.