Yenilenebilir Enejiye Teşvik Babacan'a Takıldı



Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda (YEK) değişiklikle sektöre teşvik verilmesini öngören tasarı Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'a takıldı. Güneş başta olmak üzere, rüzgâr, su, çöpgazı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapanlara ve gerekli ekipmanları yurtiçinde üretip kullananlara belirli oranlarda teşvik verilmesini öngören tasarının Meclis tatile girmeden önce yasalaşması bekleniyordu. Ancak Babacan'ın teşviğin maliyetinin karşılanamayacağı gerekçesiyle sürece müdahale ettiği ve tasarının gündemden çekildiği öğrenildi. Bu duruma sektör temsilcileri ve yasama organı ise tepki gösterdi. Hükümet ve muhalefetin uzlaşmasıyla oluşturulan tasarının yeni Meclis gündeminde yeniden gündeme gelip gelmeyeceği ise belirsiz hal aldı.

Tasarıya göre, 31 Aralık 2015 tarihinden önce işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerde tarife desteği uygulanması kararlaştırıldı. YEK Destekleme Mekanizması altında, en fazla güneşe teşvik verilmesi öngörülürken, yeşil enerji kaynaklarından elektrik üretimine ilk 10 yıl için birim başına 7-20 euro/cent aralığında değişen miktarlarda teşvik verilmesi istendi. Bu santrallerin kurulumunda gerekli ekipmanlar Türkiye'de üretilirse, 2010 yılından itibaren ek teşvik imkânından da yararlandırılması tasarıda belirtildi. Tasarı ile vatandaşa da yenilenebilir enerjiden elektrik üreterek devlete satma imkânı tanınıyordu.
 
Özel sektör tepkili

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, tasarının piyasadaki durgunluğun enerji yatırımlarına yansımaması amacıyla çıkartılmasının planlandığını ancak "devletin kasasından para çıkacak" endişesiyle genel kurul gündeminden geri çekildiğini söyledi. Belirlenen teşvik rakamlarının şu anda özel sektörün elektrik sattığı mali uzlaştırma piyasasındaki fiyatlardan yüksek olmadığını vurgulayan Karaduman, ancak bu tasarıdaki fiyatların sadece bankalar kredi verirken fizibilite kriterlerinde kullanılıp bankaların elini rahatlatacağını belirtti.

Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, tasarının geri çekilmesinden sadece yabancıların memnun olacağını belirterek, "Elektriğin yüzde 80'i yabancı kaynaklardan üretiliyor. Bu durum devam eder ve sağlıklı görmüyoruz. Bu bir hayal kırıklığıdır" dedi. Baysal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın duruma müdahale edeceklerini umduklarını belirtti.
 
Babacan'ın tavrının izahı mümkün değil

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yasama ve yürütme organlarının bağımsız olduğunu belirterek, "Yanlış müdahale sektörü ümitsizliğe itti. Babacan'ın davranış biçiminin izahı mümkün değil. Meclis çalışmalarının usulüne uygun değil" dedi. Aksoy, hükümetin bir üyesinin gündemdeki bir tasarıya müdahale durumunun söz konusu olamayacağını vurgulayarak, bu tasarıyla ülkenin bir şey kaybetmeyeceğini ancak temiz enerjiye kavuşacağını vurguladı. Tasarının yasalaşması ile kriz ortamında ek istihdam imkânının doğacağı, sanayi üretiminin de hareketleneceğine dikkat çeken Aksoy, enerji arz güvenliği açısından da önemli olduğunu ve çözüm getirilmesi gerektiğini vurguladı.