Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Görülmemiş Teşvik Geliyor



Kriz nedeniyle durma noktasına gelen yatırımları canlandırmak isteyen hükümet, yenilenebilir enerjiye bugüne kadar uygulanmamış oranda fiyat garantisi verecek. TBMM’de ilgili alt komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre, yenilenebilir enerji yatırımlarında uygulanan 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi büyük oranda artırılacak.
Alım garantisi, hidroelektrikte 7, rüzgârda 8, jeotermalde 9, biomasta 14, güneş ve fotovoltoik enerjide 20-28 eurocent/kilovatsaat olarak uygulanacak. Güneşte 20, diğerlerinde 10 yıl boyunca teşvik verilecek düzenlemeyle ayrıca, yerli üretime ek fiyatla alım garantisi de sunulacak. Böylece devletin alım garantisi sunduğu fiyat hidroelektrikte 9.5, rüzgârda 10.5, güneşte 30-38 eurocent/kilovatsaate kadar çıkacak.

Çifte teşvik

Edinilen bilgiye göre, yenilenebilir enerjide alım garantilerini yükselterek yatırımı cazip hale getirmeye hazırlanan hükümet, Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy tarafından Meclis’e sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına çifte teşvik verecek.

Yerli üretime ek teşvik

Yenilenebilir enerji yatırımlarının tümünde bu zamana kadar 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi veren hükümet, önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen yeni düzenlemeyle hidrolikte alım garantisini 7 eurocent/ kilovatsaate çıkarmayı öngörüyor. Teklife göre rüzgar enerjisi yatırımlarında bu rakam 8 eurocent/kilovatsaat iken jeotermalde 9 eurocent/kilovatsaat, biomasda 14 eurocent/kilovatsaat, deniz, dalga ve gel-gitten elde edilen enerjide 16 eurocent/kilovatsaat olacak. Güneş ve fotovoltaikde ise 20-28 eurocent/kilovatsaat alım garantisi verilecek.
Rüzgâr, jeotermal, hidrolik ve biomasda alım garantileri 10 yıllığına verilirken, güneş ve fotovoltaikte bu sürenin 20 yıl (10 artı 10 yıl) olması öngörülüyor. Yatırımlarda yerli parça kullanılması halinde rüzgâr ve hidrolik enerji yatırımlarında 2.5 eurocent/kilovatsaat ek alım fiyatı verilmesini öngören düzenleme, güneş enerjisi yatırımlarında yerli imalat teşviğini 10 eurocent/kilovatsaate kadar çıkaracak.

‘Her yatırıma ayrı fiyat’

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yaptığı açıklamada, alt komisyonda görüşülüp, üst komisyona sevk edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen alım garantilerini artırdıklarını vurguladı. Bu zamana kadar tüm yenilenebilir enerji yatırımlarında 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi verildiğini belirten Aksoy, “Şimdi bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar Avrupa Birliği uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran, hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Söz konusu teklifin aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecektir” dedi. Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli üretim makina, teçhizat kullanan yatırımcının da destekleneceğini belirten Aksoy, bu destekle yerli üretimin gelişmesine de destek vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

‘Direk sınırlaması kalkacak’

EPDK’nın lisans verirken dikilecek direk sayısını da belirlemesine dayanan uygulamayı değiştiren düzenleme, üreticiye lisans üretim miktarını aşmamak kaydıyla istediği kadar direk dikme hakkı getirecek.

Taşınabilecek

Zaman zaman rüzgârın yetersiz olması nedeniyle yatırımcının elde ettiği enerji miktarının düştüğüne dikkat çeken Soner Aksoy, “Lisans verirken EPDK, dikilecek direk sayısını da belirlemiş. Ancak rüzgârın şiddetinin azalması nedeniyle, izin verilen direklerle yatırımcının lisans miktarını bulması mümkün olmuyor. Bu durum, işletmenin fizibilitesini değiştiriyor. Biz yeni düzenlemeyle, üretimde lisans düzeyini aşmamak kaydıyla, istediği kadar direk dikebilme imkânı getiriyoruz. İsterse yatırımcı, o direkleri başka yere de taşıyabilir. Sayıları rijit bir şekilde korumanın anlamı yok” diye konuştu.