Yenilenebilir Enerjiyi Yok Sayana Oy Yok



Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), "Nükleer santrallerin kurulmasından yana olanlara, karbonsuzlaştırma taleplerimize kulaklarını tıkayanlara, yenilenebilir enerji ve enerjinin etkin kullanımına yönelik düzenlemeleri yapmayanlara oy verilmeyecek" diyor.

"Nükleer santral tasarısını geri çekin"
144 çevre koruma örgütünün oluşturduğu bölgesel çevre platformlarının temsilcileri, geçen hafta sonu İstanbul'da gerçekleştirdikleri olağan toplantının sonucunda, nükleer santrallerin kurulmasını öngören yasa tasarısının Meclis'in çevre ve enerji komisyonlarından "sessizce geçirildiğini" ve yeni kamusal maliyetler getirdiğini bildirdi.

TÜRÇEP, yasanın çıkarılmamasını, tasarının geri çekilmesini istedi.

Meclis nükleer santral tasarısını görüşüyor
Meclis Genel Kurulu'ysa, "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı"nı bugün görüşüyor. TÜRÇEP bu tasarının Türkiye'yi nükleer atık deposu haline getireceğini, nükleer kıyım anlamına geleceğini, gelişmiş ülkelerin nükleer santrallerden vazgeçtiğini anımsatıyor.

Platform, çevre sorunları karşısında duyarsız kalan siyasi partilerin seçim meydanlarında teşhir edileceğini, seçim sandıklarında sorgulanacağını ve "gerekli derslerin verileceğini" de duyurdu.

Karbonsuzlaştırma öncelikli
Kyoto Protokolü'nün öncelikle ABD ve Avustralya tarafından imzalanması gerektiğini söyleyen TÜRÇEP, Türkiye'nin imzalaması için de karbonsuzlaştırma, yani fosil yakıt kullanımından vazgeçilmesi çalışmalarının öncelikli olduğunu bildirdi.

Platform, termik santrallerin kurulmasını teşvik eden, kapasitesi 1.000 megavatı aşan santrallerin ürettiği elektriği satın alma garantisi getiren yasa teklifinin de derhal geri çekilmesini istedi; bu teklifin kamusal alana yeni maliyetler getireceğini söyledi.