Yenilenen Göcek Koyları İhalesine Tepki



Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 29 yıllığına kiralığa çıkardığı Muğla Göcek’teki dört koyun ihalesi geçen Mart’ta tamamlanmış ancak açılan iptal davaları sonucu yürütmeyi durdurma kararları alınmıştı. Yürütmeyi durdurma kararlarının da durdurulduğu öğrenilirken Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4 koyu 10 yıllığına kiraya vermek üzere yeniden ihaleye çıktı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada yeni ihale süreciyle ilgili hukuki girişimleri sürdüreceklerinin altını çizerek, “Yetki ve sorumluluğu kamu adına ilgili mevzuatla bize verilmiş olan, korunması gereken tüm koylarımız ve ormanlarımız üzerinde yapılmak istenen bu işlemler için bugüne dek tüm hukuki girişimlerde bulunulmuş ve bulunulmaya devam edilecektir” diye belirtti. Hürriyet Gazetesi'nden Banu Şen'in haberine göre Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, dünyaca ünlü Göcek’in eşsiz güzellikteki koyları Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala’nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın mesire yeri olarak 10 yıllığına kiralamak üzere yeniden ihaleye çıkarmasına tepki gösterdi. Gürün, daha önce açtıkları davalar nedeniyle Muğla 1 ve 2’nci İdare Mahkemesi’nin ihaleyle ilgili verdikleri yürütmeyi durdurma kararının ise kaldırıldığını söyledi.

Çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş ise, Büyükşehir Belediyesi’nin itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı çıktıktan sonra hiçbir ilerleme olmadığını vurguladı. Ulutaş, “Adeta bir sessizlik hakim. Şu anda bir ilerleme yok. İdare yeni bir kararla yeni bir idari işlem kuruyor. Buna da itirazlar olacaktır” dedi.

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz da daha önceki durdurma kararına rağmen yeniden ihaleye çıkıldığını belirterek şunları söyledi:

“Belediye olarak bu işin neresinde olacağımızı bilmiyoruz. İşletmeler itiraz etse çözüm olmayacak diye düşünüyor olabilirler. Bu işin bu şekliyle gidiyor olması doğru bir süreç değil. Biz daha önceden de belirttiğimiz gibi yerel yönetimler aracılığı ile halka verilmesini uygun buluyoruz. Bu ihaleyle farklı amaçlarda da kullanılabilir bu koylar. Maalesef yine bir sıkıntıyla karşı karşıyayız.”