Yenilenen Liman Venedik ile Türkiye'yi Yakınlaştıracak



İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı ile Venedik Bölgesi Sanayicileri (Confindustria Venezia) organizasyonuyla İtalyan ve Türk işadamları İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıda, Venedik Limanı’nın yenileme çalışmalarına dikkat çekilirken bu limanla Türk ihracatçılarının Avrupa pazarlarına çok daha rahat ulaşacağı ifade edildi.

İstanbul’a 30 civarında İtalyan firmanın temsilcisiyle geldiklerini söyleyen Venedik Bölgesi Sanayicileri Bakanı Luigi Brugnaro, Türkiye’de ortak iş yapabilecekleri iş insanlarıyla tanışmak istediklerini belirtti. Dünya Gazetesi'nin haberien göre iki ülkenin ortak değerlerinin çok olduğuna dikkat çeken Brugnaro, “İnovatif imalatı güçlendirmek istiyoruz. Çin gibi ülkelerin ucuz iş gücü ülkelerle rekabet edebilmemiz gerek. Sanırım Türkiye bizim için iyi bir müttefik olacak. Ortak tarihimiz var. Son bin yılda ilişkilerimiz var. İki ülkede de yüzde 90 oranında KOBİ’ler var. Türkiye’de imalat oldukça gelişmiş. 30 yaşın altında çok genç bir nüfus var. Bizde deneyim, tasarım, teknoloji var. Bunları bir araya getirmemiz lazım. Odağımızda ilk olarak insan var. Birbirimizi tanıyıp saygılı olduktan sonra çok iş yapılır. Tüm sektörlerde iş yapabiliriz. Turizm, liman işletmeciliği, kimya, uçak sanayinde, imalat ve hizmet sektörlerinde ortak işler yapabiliriz” diye konuştu. Yenileme çalışması sonrası Venedik’in Avrupa’nın en büyük demiryolu bağlantılı limanı olacağını ifade eden Venedik Limanı Başkanı Paolo Costa, limanda 40 hektarlık alan ayırdıklarını ve buraya yatırımcı beklediklerini kaydetti.

Türk lojistik firması bekleniyor

Önümüzdeki yıl ocak ayında limanın devreye alınacağını dile getiren Costa, sözlerine şöyle devam etti: “İtalyanların Türkiye’de yapacağı yatırımları kolaylaştırmak ve Türklerin Avrupa’ya ihracatını daha rahat bir şekilde yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle İstanbul’dayız. Ayrıca Türkiye’nin cari açığının azalmasını arzu ediyoruz. Tarihten gelen ilişkilerimizle bir arada yine iyi işler yapabiliriz. Bugün artık sadece üretmek yetmiyor. Üretiminizi öncelikle yola çıkacağı limana ulaştırmalısınız. Doğru gemiye, doğru zamanda yüklemeyi başarmak da lazım. Bu limandan da mümkün olan en fazla pazara ulaşmalı. Bu lojistik zincir, Venedik’ten Avrupa’ya ulaşabilir. Limanda 40 hektarlık alan hazırladık. İsteğimiz, büyük bir Türk lojistik operatörünün belki bir İtalyan ortakla burada yer alması. Bu yıl sonunda büyük bir Ro-Ro terminalinin açılışını yapacağız. Yılda bin gemiyi hedefliyoruz. Türk Ro- Ro gemilerini de Venedik Limanı’na bekliyoruz.

Yapılan toplantıya KOSGEB, TÜSİAD, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, DEİK, TÜGİAD ve MÜSİ- AD’dan da yetkililer katıldı.