Yenişehir Havaalanı: 65 Milyon Dolarlık Atıl Yatırım

Yapımına 1995 yılında başlanan, 3 Kasım 2000 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz tarafından açılan ve 65 milyon dolara malolan Yenişehir Uluslararası Havaalanı, ülkemizde yanlış projelendirme ve savurganlığın bir örneğini oluşturuyor.

Teknik açıdan hiç bir eksiği kalmayan havaalanı, açılışından bu yana 2.5 yıl geçmesine rağmen "Bursa'nın dünyaya açılan penceresi" olma görevini, THY'nin "yolcu olmaz" gerekçesiyle tarifeli sefer başlatmaması yüzünden yerine getiremiyor. Soğuk hava ve kargo depoları da yer alan havaalanı ihracata dönük olarak da kullanılmıyor.
Bursalılar, "Türkiye, 65 milyon doları çöpe atacak kadar zengin bir ülke değil. Kullanılmayacaktı bu havaalanı niye yapıldı. Ama mademki Bursa'nın uluslararası boyutta bir havaalanı var, neden işlerlik kazandırılmıyor?" sorularına yetkililerden yanıt bekliyor.

Yenişehir Uluslararası Havaalanı ile birlikte Bursa'nın bavul turizminin yeni merkezi olması planlanıyordu. Havaalanının Bursa ve kış turizmi merkezi Uludağ'a önemli katkı sağlaması bekleniyordu. Uludağ'a bu kış sezonunda özel seferler düzenlenerek 3 bin yabancı turist geldiğine dikkat çeken turizmciler, tarifeli seferlerin yapılması halinde bu rakamın çok daha yukarılara taşınacağı görüşünü savunuyorlar. Haftanın 7 günü, 24 saat hizmet verecek düzeyde olan ve sabit ışıklandırma sisteminin de devreye girmesiyle eksiği kalmayan havaalanının atıl durumdan kurtarılmasını isteyen Bursalılar, yetkilileri göreve çağırıyor.

Havaalanının canlandırılması için anahtar, THY'de

Yenişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Binay Kazan: Türk Hava Yolları (THY), İstanbul'a yakın olduğu için Yenişehir Uluslararası Havaalanı'na tarifeli sefer koymak istemedi, ancak Bursa'dan Ankara aktarmalı, Erzurum, Van, Trabzon, Gaziantep'e seferler düzenlenebilir. Havalanının canlandırılması için anahtar THY'de. Ayrıca, hava ulaşımı sayesinde bölgede yetiştirilecek ekolojik tarım ürünlerini yurtdışına ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bunun için "tarlanızdan sofranıza" sloganını benimsedik. Bursa'nın tanıtımı için özellikle tur operatörlerine büyük görevler düşüyor. Kentin, günübirlik turizmden sıyrılması, tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin tanıtılması gerekiyor.

Bursa'nın yüz akı olmalıydı

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Işık Uğurtuğ: Yenişehir Uluslararası Havaalanı, büyük harcamalar ve gayretlerden sonra hizmet verecek hale geldi. Burası, Bursa'nın yüz akı olması gereken bir hava meydanı olmalıydı. Anadolu turları için başlangıç noktası olarak düşünülebilir. Havaalanının yapımı sırasında Bursa ekonomisine fayda sağlayacak her türlü fonksiyon düşünüldü. Meydanda kargo taşımacılığı için kargo depoları, yaş meyve-sebze ihracatı için soğuk hava depoları bulunuyor. Siyasi otoritenin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. THY en azından haftada 2 gün buraya tarifeli sefer koyabilir.

Yenişehir, aslında politik bir yatırım

Emaş AŞ Genel Müdürü Murat Alkan: Yenişehir Uluslararası Havaalanı aslında politik bir yatırımdır. Türkiye'de buna benzer 20'ye yakın havalanı var. Bu meydanın hedefi yolcu taşımak olmamalı. Sabiha Gökçen Havaalanı bile yolcu taşımak için faal hale gelemedi. Yenişehir Uluslararası Havalanı ihtisaslaşmış havaalanı haline getirilmeli. Burası kargo taşımacılığı için kullanılabilir. THY'nin buraya tarifeli sefer koyacak kapasitesi yok. Ancak Bursa, İstanbul gibi bir ticaret merkezi haline gelirse buraya dışarıdan yabancıları getirebilirsiniz. Havaalanı Bursa'daki ihracatçılara da büyük maliyet avantajı sağlayacaktır. Biz havalanının atıl kalmasına karşıyız.