Yenisi 2010'a Yetişmezse AKM'yi Yıktırmam



Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasını da kapsayan 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kanunu' Tasarısı, Meclis Milli Eğitim ve Kültür Komisyonu'nda kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay ise yenisi 2010'a yetişmezse AKM'yi yıktırmayacağını söyledi.

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılmasıyla ilgili yaklaşık bir yıldır süren tartışmada önemli bir aşamaya gelindi. AKM'nin yıkılarak yerine yenisinin yapılmasını da içeren 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kanunu' Tasarısı, Meclis Milli Eğitim ve Kültür Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyona bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yerine yapılacak binanın 2010 yılına yetişememesi halinde AKM'nin yıkılmayacağını açıkladı.

10 Mayıs 2007'de komisyonda kabul edilen; ancak Meclis genel kurulunda görüşülemeyince kadük kalan tasarı, dün komisyondan aynen geçti. Görüşmeler sırasında 'inatlaşma, hesaplaşma ve gerginlik' üzerine tartışmalar yaşandı. AKM'nin yıkılmasına karşı çıkan CHP'li milletvekilleri, Türkiye'de ilk operanın sahnelendiği binayı yıkma çalışmasının AK Parti'nin inatlaşması olduğunu ve yıkımın gerginliğe yol açacağını savundu. CHP'li Necla Arat, "AKM bir simgedir, yıkılması yeni gerginliklere yol açar" derken, CHP'li Muharrem İnce, "AKM'yi komünistler yaptı" diyen eski Kültür Bakanı Atilla Koç'un bunu operayla hesaplaşma haline getirdiğini söyledi. AK Partili vekiller ise bir inatlaşmanın söz konusu olmadığını, 'mimari özelliği ve estetiği olmayan' binanın yıkılıp yerine daha iyisinin yapılacağını söyledi. Bakan Ertuğrul Günay, AKM'nin yıkılıp yıkılmaması konusunda henüz karar vermediklerini; ancak bu yetkiye ihtiyaçları olduğunu belirterek, "AKM'yi yerine koyacak bir şey görmezsem yıkmam." dedi.

Günay, İstanbul için 2010 yılına kadar yapılacak hazırlıklar konusunda fazla zaman kalmadığını, 2008 yılında Kanada'da UNESCO'nun İstanbul'un dünya mirası kentler listesindeki yeriyle ilgili karar vereceğini hatırlattı. Bu toplantıdan önce İstanbul'da birçok düzenlemenin yapılması gerektiğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı, AKM'nin yıkılması durumunda uluslararası bir projeyle yeni bir kültür merkezi yapılacağını, burasının kesinlikle ticaret merkezi olmayacağını ifade etti. Günay, "AKM'nin her yerini gezdim, teknik görevlileriyle konuştum. Yangın merdiveni gibi bir yerden inilip tiyatro salonuna giriliyor. Sifon seslerinin duyulduğu yerde tiyatro salonu var." dedi.

İstanbul 2010 projeleri tek elden yürütülecek
Komisyondan geçen 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kanunu' Tasarısı'na göre, İstanbul'u "2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti" olarak hazırlamak ve bu yılda yapılacak etkinlikleri planlamak üzere, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı" kurulacak. İstanbul'da kurulacak tüzel kişiliğe sahip ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de ilişkili olacak. Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak, yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, diğer belediye ve Hazine arazilerinden oluşacak alanlar katılarak, yeni bir Atatürk Kültür Merkezi binası yapılacak.

Yine İstanbul'un Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası, İstanbul Kütüphanesi olarak düzenlenecek. Projeyle ilgili harcamalar, ulusal bir banka nezdinde açılan özel hesaptan karşılanacak. Özel hesabın gelirleri, İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçelerine konulacak ödenek ile İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından aktarılacak tutarlardan oluşacak. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışından sağlanacak yardım ve bağışlar dışında, sponsorluklarla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti logo ve isim hakkının kullanımından da gelir elde edilecek. Mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, satım, kira ve her türlü işlemlerde Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri uygulanmayacak.