Yer Tanıdık, Şirket Tanıdık



ERDOĞAN'IN YÜZDÜĞÜ DERELER ‘ÇALIK’ TEHLİKESİ ALTINDA

Doğu Karadeniz’i sarmal altına alan Hidroelektrik Santral (HES) projeleri, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ‘baba ocağım’ dediği Rize Güneysu'ya uzandı. Başbakana yakınlığı ile bilinen Çalık Grubu'na ait Damlapınar Enerji şirketi tarafından Güneysu’da düzenlenen HES bilgilendirme toplantısını basarak, HES’leri protesto eden köylüler, "Başbakan’ın yüzdüğü dereleri sattırmayağız" dedi.

Yöre halkı ve köylülerin protestolarına, Derelerin Kardeşliği Platformu, Handüzü Derneği, Güneysu Çevre Platformu ile Senoz Vadisini Koruma Platformu ve Senoz Derneği temsilcilerinin de destek verdi.

Güneysu İlçesi Dumankaya Köyü'nde, tarihi ve turistik değeri olan Katarahte (Kataraltı) Gölü ve Katarahte Şelalesi'nin bulunduğu dere üzerinde regülatör ve HES kurmak isteyen şirket, inşaata başlayınca köylülerin tepkisini gördü.

TOPLANTIDA ARBEDE ÇIKTI

Toplantıya katılan köylüler ve dernekler projeleri protesto edince, salon çıkışında kısa süren bir arbede yaşandı.

Salonu ter eden çevreciler ve köylüler, daha sonra hazırladıkları 'Katarahte gölü kurutulmasın', 'Başbakanın dereleri satılık değildir', 'Çektuk kamayi kindan, sakin gelma yakindan', 'Dereleri değil, HES'leri kes' ve 'Çalık!.. Vadimizden elini çek' şeklindeki döviz ve sloganlarla tekrar toplantının yapıldığı salona girmeye çalıştı. Güvenlik ekipleri protestocu gurubu kontrollü bir şekilde yeniden salona alırken, salon içerisinde de önlem aldı.

'RÜŞVET VERİLDİ' İDDİASI

Çıkan ikinci tartışmanın ardından bazı köylüler, HES şirketlerinin birkaç köylüye para verdiği iddiasında bulundu.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “Platform olarak, bölgemizin ve ülkemizin diğer vadilerinde olduğu gibi buradaki derelerin de kurutulması ve satılmasına karşı çıkan Güneysulu köylülerimize destek verdiğimizi ve yanlarında olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz” denildi.