Yerel Yönetimler Afet için Dünya Bankası Kuruyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Eşbaşkanı Kadir Topbaş, küresel ısınmaya dikkat çekerek, teşkilatın üyesi bulunan 160 ülkeden 10 binin üzerindeki yerel yönetime, "Dünya’nın geleceğini ortak bir akılla belirlemeliyiz" mesajı gönderdi.

Topbaş, UCLG Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın dün İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında BM ölçeğinde bir yapılanmaya sahip teşkilatın özellikle afet bölgelerine daha etkin yardım yapmak amacıyla Dünya Bankası’na benzer bir banka kurmaya yönelik çalıştığını anlattı. Toplantıya, İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu çok sayıda belediye başkanı katıldı.

10 bin yerel yönetim: Topbaş, teknolojik gelişmeler, kentleşme ve globalleşme yüzünden, demokratikleşme sürecinde yerel yönetimlerin önemi artığını vurgulayarak, şunları söyledi: "BM nasıl bir siyasi birlik ise UCLG de yerel diplomasi bağlamında, 10 binin üzerinde yerel yönetimi çatısı altında toplayan uluslararası bir birlik. Türkiye Yerel Gündem 21 örneği de aynı alanda önemli bir işleve sahip. Sağlıklı kentler ve sağlıklı toplumlar ortaya çıkarmak adına yerel yönetim alanındaki sorunlarımıza ortak çözümler bulmak için daha fazla işbirliği yapmalıyız." diye konuştu.

3.5 milyar insanı temsil ediyor: UCLG-MEWA Genel Sekreteri Selahattin Yıldırım, 160 ülkenin üyesi olduğu teşkilatın 3.5 milyar insanı kapsadığını belirterek, "BM, AB ve diğer uluslararası kuruluşlarda, bizim teşkilatımızın görüşü alınmadan bir karar alınmıyor" dedi.