Yerleşimci Havuzda, Filistinli Damlaya Hasret



İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri yüzme havuzları ve yeşil bahçelerin keyfini sürerken, Filistinliler susuzluğa talim ediyor. Uluslararası Af örgütü, İsrail’in Filistinlileri en temel ihtiyaç olan sudan nasıl mahrum bıraktığını 112 sayfalık raporla kamuoyunun dikkatine sundu. İsrail’e göre ise sorumluluk kaynakları etkili kullanamayan Filistinlilerde.

Örgüt’Bulanık sular: Filistinliler suya adil şekilde erişimden mahrum’ başlıklı raporda, İsrail’i gerek su kaynaklarını tamamen kontrol altında tutarak gerekse ayrımcılık yaparak Filistinlilerin suya erişimini kısıtlamakla suçladı. ‘Yasadışı yerleşimciler sınırsız su temin ederken, İsrail Filistinlilerin ortak su kaynaklarının sadece bir kısmına erişmesine izin veriyor’ denilen rapora göre, İsrailliler günde 300 litre su tüketirken Filistinliler için bu rakam ortalama 70 litre. Bazı bölgelerde Filistinliler sadece 20 litre tüketebiliyor. Batı Şeria’da Filistin topraklarının başlıca yeraltı su kaynağı olan Akfer dağındaki suyun yüzde 80’inden fazlasını İsrail kullanıyor. Filistinlilerse izinsiz kuyu kazamazken, izin almak çoğu zaman mümkün olmuyor. Ayrıca İsrail su depolarını tahrip ediyor ve tankerlere el koyuyor. Batı Şeria’nın kırsal alanlarında yaklaşık 200 bin Filistinli su ihtiyacını taşıma usulüyle gideriyor. Şebeke bulunan yerlerde ise musluklardan su akmıyor.

Rapor Yahudilerin durumunu şöyle aktarıyor: ‘Filistinli köylerin yanıbaşında İsrail yerleşimlerinde yüzme havuzları, yeşil çimenler ve geniş sulamalı çiflikler var.’ İşgal topraklarındaki 450 bin İsrailli, 2.3 milyon Filistinliden daha fazla su kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü günlük asgari su tüketimini 100 litre olarak belirlerken 20 litre insani felaket düzeyine tekabül ediyor.

Raporda İsrail’in geçen yıl 27 Aralık’tan itibaren 22 gün boyu su kaynakları, su depoları ve diğer altyapıyı tahrip ettiği Gazze Şeridi’ndeki şebekenin tamiri için inşaat malzemelerinin girişine izin vermediği not edildi. Gazze’deki suyun yüzde 90-95’inin kirli olduğu vurgulandı. Örgütün araştırmacısı Donatella Rovera İsrail’e ‘ayrımcı politikalarını terk edip tüm engelleri kaldırması’ çağrısı yaptı.

İsrail: Suç Filistinlilerin

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev raporu “Gülünç” diye niteleyip Filistinlilerin 1995’te imzalanan Oslo İlkeler Deklarasyonu’nda öngörülenden fazla su aldığını iddia etti. İsrail’in kuyu kazılmasını önlediği ithamını reddeden Regev, Filistinlileri su için yatırım yapmamakla suçladı. İsrail Su İdaresi ise İsraillilerin günlük 408 litre, Filistinlilerin 287 litre kullandığını savundu. İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau raporu İsrail’i Gazze’de savaş suçuyla suçmlayan Goldstone Raporu’na benzetti.