Yerli Güneş Paneliyle Maliyet Düşecek



Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'deki bilinçlenmenin artması gerektiğini vurgulayarak, "Fosil yakıtlar sera etkisi nedeniyle küresel ısınmaya neden oluyor. Su, rüzgar ve güneşten elektrik elde etmek sera etkisi yapmıyor. Dünyada yenilebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi teşvik ediliyor. Türkiye'de sadece ekolojik açıdan değil, ekonomik açıdan da yenilenebilir santrallerin önemini vurgulamak lazım. Çünkü Türkiye döviz darboğazını sık yaşayan bir ülke. Döviz giderlerinin başında enerji ithalatı yatıyor. Yani doğalgaz yok Türkiye'de, petrol yok enerji üretmek için. Bunları dışarıdan ithal ediyoruz. Oysa yenilenebilir enerji kullandığımız zaman rüzgara, suya, güneşe herhangi bir para ödemek gerekmiyor." diye konuştu.

Ekonomik ve ekolojik olarak yenilenebilir enerjinin desteklenmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Saldanlı, yenilebilir enerjide üretimin yaygınlaşması için Türkiye'de bu teçhizatların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Saldanlı, yenilenebilir enerji üretirken yakıt parası verilmese de teçhizat parası verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Güneş panellerine para veriyoruz. Güneş panellerinin de Türkiye'de yapılması döviz kaybını minimuma indirecektir. Bu bilinçle biz Türkiye'deki üretimi desteklemek ve örnek olmak bakımından güneş panellerini üreten bir fabrika kurduk Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde. Bu panelleri yapıyoruz. Panellerde kullanılan güneş hücrelerini üretecek yatırımla ilgili planlamalar yaptık. Kullanılan camları, alüminyumları yerli yapıyoruz. Daha yüksek oranda yerlilik oranına sahip teçhizatın üretilmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda güneş panellerindeki yerlilik oranı  yüzde 17. Maliyetin yüzde 65'ini hücreler oluşturuyor. Yerli hücre üretimiyle panellerdeki yerlilik oranı yüzde 70'e çıkacak"