Yeşil Bina “ERKE Green Academy” Açıldı



Bina, ziyaretçilerine yeşil bina uygulamalarını yerinde görme imkânı sağlayarak onlarca yeşil malzeme üreticisini bir araya getiriyor. ERKE Green Academy, aynı zamanda LEED, BREEAM ve DGNB gibi uluslararası yeşil bina sertifikasyon sistemlerinin eğitimlerinin verildiği “yeşil bina eğitim merkezi” olarak da hizmet veriyor.

Binanın açılış töreninde konuşma yapan ERKE Green Academy Kurucu Ortağı ve Amerikan Yeşil Binalar Konseyi Eğitim Partneri Cemil Yaman şunları söyledi: “Proje sayımız arttıkça, ekibimiz büyüdü ve nihayetinde kendimize ait bir ofis ihtiyacı doğunca bu binayı satın aldık ve yapı üzerinde hayaller kurmaya başladık. Hayalimiz, ekibimize maksimum konforun sağlandığı, tüm yeşil bina uygulamalarını içeren, LEED ve BREEAM derecelendirme sistemlerinin en düzey sertifikalarına sahip örnek bir ofis inşa etmekti. Geldiğimiz noktada, yeşil projelerde kullanılabilecek malzemeleri ve sistemleri bir araya getiren, geniş ürün yelpazesi ile showroom niteliği taşıyan binamız mekânlarında ürün ve sistemleri anlatan etiketler sayesinde ziyaretçilerine hiçbir refakatçiye ihtiyaç duymadan tüm uygulamaları kolaylıkla anlayabilme imkânı sunuyor”.

Leed Platinum sertifikalı ERKE, Breeam Excellent sertifikasına aday

LEED yeşil bina sertifikalandırma süreci konusundaki tecrübeleri ve sertifikalı eğitmenleri sayesinde USGBC’nin eğitim partneri olarak seçtiği ERKE, 2009 yılından bu yana ülkemizde resmi LEED eğitimlerini veren tek kuruluş. LEED Platinum sertifikasını alan ERKE Green Academy binası, örnek uygulamaları ile BREEAM ve DGNB’nin de dikkatini çekti ve dünyadaki seçkin yeşil bina konseylerinin Türkiye’deki eğitim merkezi haline geldi. Tüm örnek uygulamaları ve yeşil bina laboratuvarı niteliğindeki özellikleri nedeniyle “ERKE Green Academy” ismini alan akademiden eğitim alan kişiler, bir yandan tüm dünyada geçerli teorik yeşil bina eğitimlerini alırlarken diğer yandan pratik uygulamaları yerinde görme şansına sahip oluyorlar.

Çevre ve insan odaklı tasarım

Binada uygulanan teknolojik aydınlatma, otomasyon ve enerji ölçüm sistemleri sayesinde elektrik proje tasarımı konusundaki enerjinin verimli kullanılması, çevre ve insan odaklı tasarım bilincini ERKE tecrübesiyle bir kez daha ortaya koymuş oldu. ERKE Green Academy Kurucu Ortağı Özlem Dilda Yaman; “Yaptığımız tasarımı kendi binamızda uygulama deneyimi ile elektrik proje ve yeşil bina konularında yatırımcılara önerdiğimiz işlerin zorluk derecesini test edebildik; olası tüm sıkıntıları derinlemesine hissedip, en gerçekçi ve ekonomik çözümleri sunabilme konusunda tecrübelerimizi ciddi anlamda pekiştirdik” dedi. Dilda Yaman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aralarında yeşil bina uzmanlarının da bulunduğu 100’ün üzerinde projeye imza atmış, tamamı mühendislerden oluşan uzman elektrik proje tasarım kadromuz, Türkiye’deki ilk yeşil bina uygulamalarını başlatan 60’tan fazla projeye danışmanlık hizmeti veren mimar, makine mühendisi, elektrik mühendisi ve çevre mühendislerinden oluşan çok disiplinli yeşil bina uzman ekibimizle müşterilerimize en üst seviyede hizmet vermeye gururla devam edeceğiz”.

ERKE GREEN ACADEMY-YEŞİL BİNA STRATEJİLERİ

PASİF HAVALANDIRMA STRATEJİLERİ

Stack Effect: Binada bulunan cam tüpte yaz aylarında sera etkisi durumunun önlenmesi adına pasif stack effect tasarımı yapılmıştır. Sürekli güneş radyasyonuna maruz kalan cam tüpte; diğer iç ve dış ısı kazançların etkisiyle ısınan hava toplanır. Hapsolan ekstra ısınmış havanın, mekanik iklimlendirme ile tekrar konfor şartlarına getirilmesi fazladan bir enerji tüketimine neden olacağından; tahliyesi tüpün üç bir yanında yer alan doğal havalandırma menfezleri ile sağlanır. Kış aylarında ise ısıtılan havanın yine cam tüpte toplanması ihtimali hacimin tepesine yerleştirilecek fan havanın homojen olarak aşağı katlara inmesini sağlar.

SU VERİMLİLİĞİ

Bina içi tüketimin azaltılması, atık suyun geri kullanımı, verimli bahçe sulama, su arıtma ile kullanılan suyun zararlı kimyasallardan arındırması stratejileri izlenmiştir. Bina içinde, 4l/d lavabo bataryaları, 5l/d eviye bataryaları, 8l/d duş bataryaları, susuz pisuarlar ve 2,5/4 l düşük kapasiteli rezervuarlar kullanılarak toplamda %37’lik bir tasarruf sağlanmıştır. Binada lavabo ve duşlardan -atık su tesisatından ayrı olarak- toplanan gri su depolanıp arıtılarak bina içi rezervuarlarda ve bahçe sulamada kullanılır. Bu bina içi tasarrufun %62’e ulaşmasını sağlar. Ayrıca arıtılmış gri su yağışın en az olduğu Ağustos ayında bile ihtiyacı %100 karşılamaktadır. Bu sebeple yağmur suyunun ayrıca depolanmasına ihtiyaç duyulmamıştır.

Su ile ilgili ayrıca ana bina girişinde suyun izlenmesi için otomasyona bağlı su sayacı ve majör su kaçaklarını önlemek amacıyla debi ölçer ve motorlu kesme vanası kullanılmıştır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

ERKE Green Academy’de, tasarım aşamasında pasif ev standartları ve uygulamaları örnek alınmış, yapılan akademik boyutta incelemeler ve çalışmalar sonrasında enerji verimliliği konusu üç ana başlık altında değerlendirilmiştir:

* Bina kabuğu pasif stratejileri

* HVAC sistem stratejileri

* Aydınlatma ve BMS sistem stratejileri

Binanın mevcut yapı olması ve yönelimine müdahale edilemiyor oluşu pencere açıklıkları ile ilgili düzenlemelere yönlendirmiştir. Gün ışığından tüm hacimlerin faydalanmasını sağlayarak hem kullanıcı konforunun sağlanması hem de aydınlatmanın minimum kullanılması hedeflenmiştir.

Binada cam ve opak yüzey oranının %41 olması sebebiyle saydam yapı elemanlarında seçimler çok önemli bir hal almıştır. Cam ve doğramalarda dört faktör dikkate alınmıştır. Isı iletim katsayılarını minimuma indirmek adına camlarda boşluklarda argon gazı kullanılmış ve üçlü cam seçilmiştir. Yaşanabilecek ısı kaçaklarını önlemek amacıyla termal bariyerli tip doğrama seçilmiştir. Bu sayede 0.88 W/m2K ısı iletim katsayısı değeri yakalanmıştır. Camların gölgeleme katsayısının ısıtma ve soğutma sezonlarında oluşturduğu farklı etki göz önünde bulundurulmuştur. Camlarda %38 gölgeleme katsayısı seçilirken; motorlu perde sistemi otomasyon kapsamındaki farklı senaryolar ile çalıştırılacak ve yaz döneminde bu gölgeleme ışık geçirgenliğini engellemeden sağlanacaktır. Son olarak güney cephede sağ, sol ve tepede sabit ve önde mesh gölgeleme elemanları kullanılmıştır.Opak yapı elemanlarından bodrum kat duvarları açılmış ve 10 cm XPS ısı yalıtımı ve üstüne su yalıtımı uygulaması yapılmıştır. Toprak üstü duvarlarından doğu ve batı cephede yüksek yoğunluklu (150dan) 10 cm taşyünü ve yalıtım sıvası, kuzey cephede yüksek yoğunluklu (150dan) 10 cm taşyünü, yalıtım sıvası ve 5 cm karbon takviyeli nefes alabilen EPS kullanılarak pasif ev standartlarına (0.15w/m2K) yakın değerler sağlanmıştır (Kuzey cephede 0.2W7m2K, doğu & batı cephelerde 0.25 W/m2K ve güney cephede 0.27W/m2K). Çatıda ise 15 cm yüksek yoğunluklu (150dan) taş yünün yanı sıra PV paneller çatıda bitiş malzemesi olarak kullanılarak malzeme -yerine kiremit veya çatı kaplama kullanılması- tasarrufu sağlanmış ve binaya entegre bir yaklaşım sergilenmiştir (Isı iletim katsayısı 0.215 W/m2K).

Binada ısıtma ve soğutma yüksek COP (coefficiency of performance) (3,7) ve EER (energy efficiency ratio) (3,4) değerlerine sahip hava kaynaklı ısı pompası ile yapılacaktır. Cihaz mahal içerisindeki fancoillere göndereceği iklimlendirilmiş su ile termal konforu sağlayacaktır. Soğutma yaparken atık ısıdan kullanım sıcak suyu üretebilen cihaz, yaz aylarında kullanım sıcak suyu ihtiyacının tamamını doğal yoldan sağlamış olacaktır. Isıl depolamanın akümülasyon tankı ile kullanılarak cihazın sürekli çalışması engellenip devreye giriş çıkışları azaltılmıştır. Primer ve sekonder devrede bina otomasyonuna bağlı çalışacak frekans invertörlü yüksek verimli pompalar hız kontrolsüz olanlara göre %80 verim sağlar. Mahal sıcaklı sensörlerine göre çalışan fancoiller gerektiğinde üzerlerinde bulunan iki yollu motorlu vanaları kapatır ve pompanın devrinin buna göre ayarlanmasını sağlar.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tasarımda hava kaynaklı ısı pompasının tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise içerdiği soğutucu akışkan kapasitesi ve tipidir. İklimlendirmede soğutucu akışkan kullanan diğer sistemlere göre çok düşük kapasiteli cihazın toplam soğutucu akışkan miktarı 7,9 kg olup R410a gazı kullanılmaktadır. Pasif ev tasarımında önemli bir yere sahip ısı geri kazanım cihazları her katta bağımsız olarak kullanılmıştır. %60 ısı geri kazanım özellikli cihazlar binanın taze hava ihtiyacını filtre edilmiş ve oda sıcaklığında mahallere vererek yüksek verim ve konforlu bir havalandırma sağlar.

Aydınlatma, enerji verimli LED armatürler ile sağlanmıştır. Uygun ışık kullanımı ve etkin enerji verimliliği adına varlık ve günışığı sensörleri ile otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilmektedir. Otomatik perdeleme ile desteklenen sistem, ofis kullanımı için hedeflenen aydınlık şiddeti ve kamaşma değerlerini sağlamış olur. Ayrıca bilgisayardan kontrol edilen bireysel aydınlatmalar ile kullanıcı bazında konfor ve kontrolün yakalanması sağlanmış olur. Enerji modellemesi sonucu binanın yıllık enerji tüketimi 34.558 kWh olarak hesaplanırken; ASHRAE baz binaya göre %32 enerji tasarrufu sağladığı ortaya çıkmıştır. Alternatif enerji kaynağı olarak PV panellerin kullanıldığı binada toplam 36 adet panelden yıllık 9,450 kWh elektrik üretilmesi hedeflenmektedir. Bu, binanın yıllık enerji tüketiminin %27’si gibi önemli bir kısmını kapsar. Üretilen ve tüketilen enerji verimi enerji scada sistemi üzerinden sürekli izlenmekte ve rapor edilmektedir. Binada tüm elektromekanik sistemler merkezi bina otomasyon sistemi tarafından yönetilir. Tüm mekanik ve elektrik enerji tüketimleri izlenip kontrol edilir. Fancoil, IGK, Kullanım sıcak suyu, fan, aydınlatma ve priz sistemlerindeki enerji tüketimleri ayrı ayrı ölçülüp sistemler kontrol edilir. Bütün bunların sonucunda bina enerji performansı ASHRAE 90.1.2007 standardına göre baz bina ile karşılaştırıldığında binanın %49,3 tasarruf ettiği görülür.

İÇ HAVA KALİTESİ

Her katta yer alan ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları ASHRAE 62.1.2007 standardında hedeflenen havalandırma şartları ve minimum %30 artırılmış hali sağlanmış olur. İnşaat sırasında bütün açık havalandırma kanallarının ağzı kapatılmış olup toz vb. partiküllerden arındırılmıştır. Ofis hacimleri ve toplantı odalarında sıcaklık, nem ve CO2 ölçümü yapılmaktadır. Isıtma ve soğutmada kullanılan fancoil cihazları sıcaklık sensörlerinin yaptığı ölçüme göre devreye girer. Set edilen değer ASHRAE 55.1.2007 termal konfor şartlarına göredir. Isı geri kazanımlı havalandırma cihazları ise ölçülen CO2 seviyesine göre devreye girer ve mutlak taze hava ihtiyacını karşılamış olur.ÖNEMLİ SATIBAŞLARI

Bina kabuğu:
10 cm taş yünü (~0.25W/m2K)
Argon gazlı ısıcam - Triple glazing (0.07 W/m2K)
Termal bariyerli doğrama
Enerji verimli sistemler:
Hava kaynaklı ısı pompası,
Solar PV Paneller
Isı geri kazanımlı havalandırma
Frekans invertörlü pompalar
Isıl depolama tankı
Mekanik otomasyon
Yüksek verimli aydınlatma armatürleri
Otomasyona bağlı varlık ve günısığı sensörleri ile aydınlatma kontrolü

Bireysel aydınlatma kontrolü
Elektro-mekanik sistemlerinin tüketim değerlerinin ayrı olarak izlenmesi
Su verimli sistemler:
Gri su kullanımı; peyzaj ve WC
Su etkin peyzaj tasarımı
Su etkin peyzaj sulama
Düşük tüketimli armatürler ve susuz pisuar

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tesisat:

ODE, 25 mm st levha boru
Teras Temel: ODE, 5 cm ısıpan dt

Arazi Kullanımı & Ulaşım & Ekoloji & Sağlık ve Konfor:

Mevcut bina kullanımı,
Toplu taşımaya yakınlık,
Bisiklet park alanı + duş/soyunma,
Paylaşımlı araç park yeri + Elektrikli araç istasyonu,
Açık alan/Yeşil çatı/Biyoçeşitliliğin artırılması,
Tüm yaşam alanlarında günışığı ve manzara,
Akustik ses ve darbe yalıtım uygulamaları,
Sürdürülebilir malzeme kullanımı (yerel, hızlı yenilenebilir, geri dönüştürülmüş düşük emisyonlu çevreci malzemeler).