Yeşil Enerji Artacak



Dünya Bankası (DB), finansal kriz ortamında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında yatırım yapmak isteyen özel sektör temsilcilerine 500 milyon dolarlık kredi kullandıracak. Yeni oluşturulan Temiz Teknoloji Fonu'ndan da bu proje için 100 milyon dolar kaynak aktarılacak. Türkiye böylece Kyoto Protokolü çerçevesindeki ev ödevleri için de bir adım atmış olacak. Türk Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) üzerinden kullanılabilecek krediyi DB, 30 Nisan tarihinde serbest bırakmayı hedefliyor. Böylece, özel sektör mayıs ayından itibaren enerjide 600 milyon dolarlık bir finansman kaynağından faydalanma imkânına kavuşacak.

Kyoto'ya uyum çalışmaları başlıyor

DB'nin daha önceden hayata geçirdiği Yenilenebilir Enerji Projesi'nin ikinci etabını oluşturan bu kredi diliminde yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin yanı sıra enerji verimliliği projeleri de finansal ve teknik açıdan desteklenecek. Krediden enerji verimliliği ve tasarrufu sağlayan imalat sanayi yatırımlarının finansmanında faydalanılacak. Proje dökümanına göre, bu kapsamda demir-çelik, tekstil, seramik, kimya gibi alt sektörler bu kapsamdaki çalışmalarında finansal açıdan destek görebilecek. Kyoto Protokolü'nün TBMM'de kabulünden sonra 20 milyar doları aşan oranda yatırımla uyum sağlaması gereken Türkiye, bu alanda bir adım da atmış olacak. Enerji verimliliği ve tasarruf projeleriyle sera gazı miktarının azaltılması ve enerjinin verimli kullanılmasıyla da maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Türkiye'nin Kyoto kapsamında atmosfere salınan sera gazı miktarını yüzde 5'e çekmesi ve çimento, demir-çelik gibi yüksek enerji tüketen sektörlerde ise atık işlemlerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye'ye bu kapsamda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) prensipleri doğrultusunda kurulan Temiz Teknoloji Fonu'ndan da kaynak aktarılacak. 4 milyar dolarlık bu fondan Türkiye'nin ilk etapta 250, toplamda ise 400 milyon dolarlık kaynak kullanması hedefleniyor.

Yeşil enerji artacak

DB'nin bu yeni kredisi çerçevesinde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek yenilenebilir enerjiden elektrik üretim projelerine de kredi verilecek. Bu çerçevede hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, dalga, gel-git, biyokütle, biyogaz ve hidrojen enerjisi gibi çok çeşitli bir alanda yatırım yapmak isteyenler bu krediden faydalanacak. TKB'nin 'Enerji Yatırımlarına Sağlanan Krediler' başlıklı raporuna göre, bu krediden 80 milyon doları geçmemek üzere yatırım tutarının yüzde 75'i gibi büyük bir oranı desteklenecek. Minimum özkaynak oranının ise yüzde 15 olması gerekiyor. 4-15 yıllık vadeli ve bunun 1-5 yıllık dönemi ödemesiz olacak olan kredi için 6 aylık libor artı 2.5-3.5 oranında faiz uygulanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, mevcut Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda (YEK) değişikliğe giderek başta güneş olmak üzere yeşil enerji kaynaklarından elektrik üretimine verilen teşvikleri artırmaya hazırlanıyor. Buna yönelik yasa değişikliği tasarısının ise bu ay Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.