‘Yeşil Yol Çevreye Zarar’



Sayıştay, planlamaların ve projenin uygulanmasının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına göre yapılması ve raporlara uygunluğunun gözetilmesi gerektiğini bildirdi.

Birgün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Sayıştay’ın DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın 2016 yılı hesaplarının denetim raporunda, Doğu Karadeniz bölgesinin yaylalarını birbirine bağlamak üzere başlatılan ve çevreye büyük zararlar veren yola ilişkin tespitler yer aldı.

Projeye ÇED raporları düzenlenmeden başlanılmasının eleştirildiği raporda, “DOKAP Eylem Planı’nda, bölgenin turizme kazandırılması için gerek yol yapım çalışmalarının yapılması, gerekse de turizm yatırımlarının desteklenmesi öngörülmüştür. Doğu Karadeniz Bölgesi, doğal ve kültürel değerler yönünden önemli potansiyellere sahip olmanın yanında önemli çevre sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır” denildi. Raporda, Uluslararası Koruma Birliği’nin bölgeyi “korunması gereken önemli ekolojik hassas bölgeler” arasına aldığı vurgulandı.

Yasal zorunluluk

Çevre Kanunu’nda, “Faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlar” denildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Geniş bir bölgeyi kapsayacak ölçekte yol güzergâhı ve turizm tesislerini planlayan DOKAP projeleri için ÇED ‘Olumlu-Olumsuz’ veya ‘Çevresel Etkileri Önemsiz Belgesi’nin alınmasıyla, her türlü çevresel etki kayıt altına alınarak yatırım yapılabilecek ve korunması gereken alanlar açık olarak önceden belirlenebilirdi.”

2016’da 50 milyon kaynak

Proje için DOKAP’ın, büyükşehir belediyeleri ve il özel idarelerinin projelerinden 39’unu kabul ettiği bildirilen raporda, “Yeşil Yol” için 2016’da 50 milyon 403 bin lira kaynağın aktarıldığı belirtildi.