Yeşil Yol'a Karşı Çıkmak için 5 Neden!



350ankara.org Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylaları ve turizm merkezlerini yüksek rakımdan birbirine bağlayacak Yeşil Yol projesine karşı çıkmalarının beş nedenini sıraladı.

Sitede Yeşil Yol'un Artvin’den Samsun’a kadar ortalama 2000 rakımlardan geçecek, Karadeniz dağları boyunca denize paralel uzanıp toplam 2 bin 600 km uzunluğunda yapılması planlandığı hatırlatıldı. Bu yolla birlikte 40 noktada turizm merkezleri yani moteller, oteller, çim kayak tesisleri gibi tesisler oluşturulacağının altı çizildi. İki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.

Bianet'in haberine göre, bu projenin iklim değişikliği açısından ne anlama geldiği ve nasıl bir mekanizma doğurduğu ise beş maddede şöyle sıralandı.

1- Projede dökülecek beton ve asfalt yüzünden toprak ile suyun ilişkisi kesilerek yağışların sele dönüşme riski artacak.

2- Daha fazla beton ve asfalt, daha fazla seragazı emisyonu demek.

3- Daha fazla yol, daha fazla otomobil ve daha fazla fosil yakıt yakmak demek.

4- Yaylalarda yapılacak tesisler, ısınma için daha fazla fosil yakıt yakmak demek.

5- Daha fazla fosil yakıt, daha fazla iklim değişikliği, daha fazla iklim değişikliği ise Yeşil Yol projesi ile tahrip olan Karadeniz yaylalarının doğasının, yani bitki ve hayvanların yaşamının kırılgan, dayanıksız hale gelmesi demek.

Kısaca; Karadeniz yaylalarına beton ve asfalt getirecek Yeşil Yol doğa ve iklim için telafisi olmayan zararlar doğuracak